Jair Bolsonaro

Krajnji desničar prisegnuo za novog brazilskog predsjednika

Bolsonaro (63), bivši vojni kapetan i dugogodišnji kongresnik, izabran je za prvog krajnje desnog predsjednika Brazila od završetka vojne diktature prije tri desetljeća na valu nezadovoljstva javnosti vladajućom elito
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2019. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajnje desni nacionalist Jair Bolsonaro, koji je obećao obračunati se s korupcijom u politici, nasilnim kriminalom i oživjeti posrnulo gospodarstvo deregulacijom i fiskalnom disciplinom, prisegnuo je u utorak za novog brazilskog predsjednika.

Bolsonaro (63), bivši vojni kapetan i dugogodišnji kongresnik, izabran je za prvog krajnje desnog predsjednika Brazila od završetka vojne diktature prije tri desetljeća na valu nezadovoljstva javnosti vladajućom elitom.

U inauguracijskom govoru pozvao je članove Kongresa da pomognu da se Brazil definitivno oslobodi "korupcije, kriminala, ekonomske neodgovornosti i ideoloških okova". Rekao je da mu je želja ojačati demokraciju u Brazilu.

Video: Inaguracija Bolsonara

Bolsonaro planira zemlju približiti Zapadu, posebice američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je na njegovu inauguraciju poslao državnog tajnika Mikea Pompea.

Znak njihova približavanja je i Bolsonarova odluka da preseli brazilsko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, dok je Brazil do sada tradicionalno podržavao rješenje s dvije države.

Trećinu njegova kabineta čine bivši vojni časnici, svi odreda pristaše vojnog režima koji je bio na vlasti od 1964. do 1985. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close