Irinej

Kosovo u Božićnoj poslanici  

U Božićnoj poslanici, patrijarh je pozdravio braću i sestre na Kosovu i Metohiji u njihovim naporima ''da opstanu i ostanu na zavjetnoj srpskoj zemlji''.
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2019. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je vjernike da posebnu brigu pokažu prema braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, kojima se oduzima čak i pravo na život dostojan čovjeka, te istaknuo da sloboda za srpski narod nije moguća u lažnoj državi Kosovo, objavila je Srna.

Preduvjeti za rješenje

Patrijarh je u Božićnoj poslanici istaknuo kako je jedan od važnih preduvjeta za rješenje problema na Kosovu i Metohiji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava u kojem ljudi različitog porijekla mogu živjeti u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg vjerskog, kulturnog i narodnog identiteta.

''Govoriti o trajnijem rješenju problema na Kosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduvjeta značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrijednosti na kojima, bar načelno, počiva kršćanska Europa, ali i cijeli svijet'', rekao je patrijarh Irinej.

Srpska pravoslavna crkva, kako je naveo, traži poštovanje jednog od osnovnih kršćanskih načela – ''Sve što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima''.

''Sve što zahtijevamo za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji spremni smo pružiti i pružamo i svim narodima koji žive ili na Kosovu i Metohiji ili u drugim krajevima Srbije'', ističe patrijarh Irinej.

Nije moguća sloboda

Patrijarh je naglasio da za srpski narod ''nije moguća sloboda u samoproglašenoj, lažnoj državi Kosovo''.

''To najbolje dokazuju događaji naših dana - barbarsko lišavanje srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji namirnica, lijekova i drugih stvari potrebnih za život uvođenjem već zloglasnih taksa, stalne prijetnje, uhićenja i mnogo što drugo'', naveo je patrijarh.

Patrijarh Irinej podsjetio je i na osnivanje takozvane kosovske vojske, ''s ciljem daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, kako onih južno od Ibra, tako i onih sjeverno od te srpske rijeke''.

''Ponovo ističemo da je za nas pitanje Kosova i Metohije, između ostalog, pitanje opstanka našeg naroda, svećenstva, monaštva i, naročito, naših drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo'', rekao je patrijarh.

Poruke Makedoniji i Crnoj Gori

U Božićnoj poslanici, patrijarh je pozdravio braću i sestre na Kosovu i Metohiji u njihovim naporima ''da opstanu i ostanu na zavjetnoj srpskoj zemlji''.

''S pastirskom brigom i odgovornošću, pozivamo našu braću i sestre u Makedoniji koji su u raskolu da, u duhu Hristove ljubavi, shvate da je autokefalija isključivo crkvena institucija i da ona treba doprinositi napretku i učvršćivanju jedinstva među povijesnim pravoslavnim crkvama'', naveo je patrijarh.

Prema njegovim riječima, isti poziv je upućen i onima koji govore o nekakvoj ''crnogorskoj crkvi'', koji ostaju slijepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Patrijarh je dodao i da ''oni zaboravljaju da spasenje nije uvjetovano izjašnjavanjem tko je Srbin, a tko Crnogorac''.

''Iskušenje je isto kao i u nama bliskoj i bratskoj Ukrajini, gdje također ostrašćeni šovinisti-rusofobi, predvođeni korumpiranim političarima, uz asistenciju unijata i, nažalost, uz nekanonsko suučesništvo Carigradske patrijaršije, produbiše i proširiše postojeće raskole i ozbiljno ugroziše jedinstvo pravoslavlja u cjelini'', naveo je patrijarh.

Kopirati
Drag cursor here to close