Svečano u Prištini

Kosovo slavi 10 godina neovisnosti

Do sada je Kosovo priznalo 117 država, ali brojke su sporne jer su sa popisa skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju.
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2018. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo obilježava 10. godišnjicu neovisnosti. Deklaraciju o neovisnosti usvojila je skupština Kosova na svečanoj sjednici 17. veljače 2008., a nezavisnost je proglašena nakon neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, koji su trajali gotovo tri godine. 

Od tada je Kosovo priznalo 115 zemalja svijeta, započet je dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji nije završen, osnovan Specijalni sud za ratne zločine, te su nastavljeni pokušaji da se Kosovo približi europskim strukturama.

Danas su svečana sjednica Vlade, ulični nastupi dječijih i folklornih ansambala u Prištini, izložba u Nacionalnoj biblioteci Kosova, a uvečer će, na Trgu Skenderbega, održati koncert Rita Ora, svjetska poznata pjevačica porijeklom s Kosova, javlja FTV.

U nedelju će se održati konferencija "Decenija nezavisnosti", a potom, u podne, svečana sjednica Skupštine Kosova, poslije koje će biti parada Sigurnosnih snaga i policije i zatim prijem za domaće dužnosnike, strane goste i diplomatski zbor, koji će prirediti predsjednik Kosova Hašim Tači.

Među prvima, desetu godišnjicu nezavisnosti je predsjedniku Hašimu Tačiju čestitao predsjednik SAD-a Donald Trump, dok su mu šef njemačke diplomacije Zigmar Gabriel i predsjednik Slovenije Borut Pahor poručili da će njihove vlade učiniti sve da nezavisnost Kosova prizna i preostalih pet zemalja EU-a koje to nisu učinile - Španjolska Rumunija, Cipar, Grčka i Slovačka.

Po spisku na portalu Kosova, 117 država ga je priznalo do danas, ali brojke su sporne jer su sa popisa skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju. Najnovije priznanje je stiglo u četvrtak, s Barbadosa.

Iako Kosovo obilježava 10 godina nezavisnosti, Srbija ga smatra svojim neotuđivim dijelom.

Neki kosovski analitičari navode da, iako je postignut napredak koji zadovoljava političke strukture, ovu godišnjicu kosovsko društvo dočekuje u nekoj vrsti depresije, jer zemlja nije uspjela ispuniti minimalna očekivanja građana kada je riječ o svakodnevnom životu.

Kopirati
Drag cursor here to close