Koronavirus zaustavio NATO vježbu i vojsku poslao kući

Pentagon je najavio kako će drastično smanjiti "veličinu i opseg" svog sudjelovanja u NATO-ovoj vježbi "Defender Europe 2020", zaustavljajući tako skoro u potpunosti vježbu koja je trebala trajati do svibnja .
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2020. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je najavio kako će drastično smanjiti "veličinu i opseg" svog sudjelovanja u NATO-ovoj vježbi "Defender Europe 2020", zaustavljajući tako skoro u potpunosti vježbu koja je trebala trajati do svibnja .

Oko 20 000 američkih vojnika, za koje se očekivalo da će biti okosnica vojne vježbe od ukupno 37 000 u kojoj sudjeluju snage iz 18 zemalja članica NATO-a, sada će ili ostati kod kuće ili će se oni što su već u EU, vratiti u SAD.

"Od 13. ožujka prestali su svi pokreti snaga i opreme iz Sjedinjenih Država u Europu", potvrdila je američka vojska u Europi u priopćenju za medije u ponedjeljak.

Američko zapovjedništvo u EU pažljivo je izbjegavalo preciziranje broja vojnika koji će sudjelovati u smanjenoj vježbi, rekavši da se "mnogi detalji još uvijek rade i raspravljaju s našim saveznicima i partnerima". Međutim, izrazili su nadu da će barem "borbeni tim oklopne brigade koji je već raspoređen u Europu, provesti topničke i druge kombinirane treninge sa saveznicima u sklopu modificirane vježbe Allied Spirit."

Foto: Stoyan Nenov/Maxim Shemetov / Vojna vježba 

Umjesto toga, Pentagon je naglasio svoju opredijeljenost za "saveze i partnerstva" i pohvalio se sa 6 000 vojnika i 3000 komada opreme koje je već prebacio u Europu - priznajući da su "predviđene promjene vremenskih rasporeda razmještaja" sada, zbog nagle potrebe da sve pošalje natrag.

Prema ranijim izvješćima, nosač Patriot - teretni brod koji navodno isporučuje američku vojnu opremu u Europu zbog vježbi - već je promijenio svoju rutu i vraća se u države.Podaci satelita o njegovom položaju posljednji put objavljeni 13. ožujka pokazali su da plovi istočno od Azorskog arhipelaga i još uvijek putuje prema Belgiji.Još dva broda koja su sudjelovala u transportu američke vojne opreme kao dijela vježbe već su pristala u nizozemskoj luci Vlissingen - ali još nisu bila istovarena.

U međuvremenu su i druge države slijedile tu namjeru, jer je Njemačka rekla kako će smanjiti svoje sudjelovanje za 250 vojnika i odustati od određenih vježbi u travnju.

U početku se očekivalo da će Defender Europe biti najveća NATO vježba u 25 godina. Većina vježbi bila je predviđena za travanj i svibanj.Obuka se trebala održati u šest europskih država - Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.

Cilj je bio vježbati raspored američkih postrojbi u Europu, kao i odbiti potencijalnu veliku agresiju.Američka vojska i najviši dužnosnici u NATO-u rekli su da manevari nisu usmjereni protiv bilo koje određene zemlje.Vježbu je kritizirala Moskva, koja ih je nazvala provokativnim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da Rusija ne predviđa probleme na Baltiku koji bi zahtijevali vojno rješenje, dodajući kako je vježba samo pokazatelj da NATO nije spreman ublažiti napetosti s Moskvom.

Kopirati
Drag cursor here to close