Bez incidenta

Kordon policije se povukao pred prosvjednicima u Cetinju

Prosvjedi su nakon prvobitnih nemira prošli bez incidenta.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2021. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rastu tenzije u Crnoj Gori uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a građani koji se tome protive u više navrata dolazili su danas u sukob s policijom.

Na društvenim mrežama pojavila se i snimka na kojoj se vidi kako građani bacaju kamenice u pravcu policije te probijaju kordon.

Nakon što su probili kordon, krenuli su trčati, poslije čega je došlo do sukoba s policijom koja ih je pokušavala zaustaviti.

Tisuće građana iz svih dijelova Crne Gore dolaze na Cetinje, a skoro svi nose crnogorske zastave i majice s natpisom: "Crna Gora je vječna".

Građani na Cetinju napravili barikade, policija se povukla

Grupa građana na Cetinju nastavila je s demonstracijama protiv ustoličenja mitropolita Joanikija te su probili dvije blokade koje je formirala policija i formirali vlastite barikade s kojih su poručili da neće dozvoliti prolaz patrijarhu SPC-a Porfiriju i ostalim crkvenim službenicima.

Građani su probili jednu blokadu postavljenu na izlasku iz grada ka kružnom toku.

Nakon što su okupljeni građani probili dvije blokade, na trećoj je policija spustila štitove i propustila ih ka kružnom toku, prenosi Pobjeda.

Kordon policije se povukao pred demonstrantima u Cetinju. N1 na mjestu događaja. Sve detalje pratite na https://t.co/L7AUgRKFYV pic.twitter.com/IZH7jwZPVi

Novinari N1 građane su za vrijeme prosvjeda pitali zbog čega su došli i svi su suglasni u jednom: “Da branimo čast Crne Gore i naroda!”.

“Došla sam da branim čast i slobodu Crne Gore. Cetinje je zadnji bastion Crne Gore koji nije osvojen. Danas smo se okupili da obranimo svoje. Ovo što rade je čisti inat. Joanikije je mogao da se ustoliči bilo gdje, ali hoće danas porobe. Cetnje to neće dati”, poručila je jedna starija gospođa.

Jedan od okupljenih Crnogoraca poručio je kako se ne plaši nereda.

''Nismo vandalski narod već normalan narod koji voli svoju državu i odani smo njoj. Nadam se da braća neće dići ruku na nas. Joanikiju neke je sa srećom, neka ga ustoliče gdje hoće, ali neka nas puste. Moja porodica se sto godina bori za Crnu Goru, mislim da je dosta više”, rekao je, dodavši: “Za čast i ponos Crne Gore, dostojanstvo crnogorskog naroda. Da živi Crna Gora i da je vječna!”.

Blokade  

Građani su stigli do ceste gdje je napravljena blokada puta kako bi se spriječio prolaz ka Cetinju srpskom patrijarhu Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Put su blokirali automobili, kontejnerima i automobilskim gumama, a dijelove ograda koje je policija jutros postavila na Cetinju, iskoristili su da naprave dodatnu barijeru.

Prethodno je grupa građana uklonila ograde koje su rano jutros postavljene kod Dvorca kralja Nikole, a zatim se dogodio incident.

Cetinjani od jutros negoduju zbog barikada koje su postavljene oko Cetinjskog manastira, od velikog parkinga kod Ljetnje pozornice do Vladinog doma usprkos tome što Komunalna policija nije izdala dozvolu za to.

Policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače također su stigle na Cetinje što su građani doživjeli kao provokaciju te su skandirali "Izdaja, izdaja".

Povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, najavljeni su protesti kako na Cetinju tako i u Podgorici. Prema izvještajima, događaj će osiguravati najmanje 1.800 uniformiranih policajaca kao i veliki broj pripadnika kriminalističke policije.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje, ali ne u staroj prijestolnici Crne Gore.

Uz to, protivnici SPC-a smatraju da manastir pripada Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, koja je u zemlji manjinska i u pravoslavnom svijetu nepriznata.

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je u svibnju na Arhijerejskom saboru u Beogradu za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a, a na tom mjestu će zamijeniti Amfilohija koji je krajem prošle godine umro od posljedica infekcije koronavirusom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close