Vox

Konzervativni gradonačelnik preuzeo Madrid uz pomoć krajnje desnice

Konzervativni političar Jose Luiz Martinez-Almeida novi je gradonačelnik Madrida zahvaljujući potpori krajnje desne stranke Vox.
Vijesti / Svijet | 15. 06. 2019. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna stranka (PP) na izborima u svibnju bila je druga iza ljevice, ali je kontrolu nad gradskim vijećem stekla uz potporu krajnje desnog Voxa i stranke desnog centra Građani.

Socijalisti su na izborima osvojili 29,3 posto, a PP 22,2 posto glasova.

Gradonačelnica na odlasku, ljevičarka Manuela Carmena pobijedila je na izborima osvojivši 19 od 57 mandata u gradskom vijeću, ali nije uspjela formirati koaliciju sa socijalistima.

PP je dobio 15, Građani 11, a Vox četiri, što je u zbroju bilo dovoljno za većinu, piše Hina.

Zastupnici tih triju stranaka u petak su za gradonačelnika izabrali Almeidu, pa je španjolskom prijestolnicom ponovno zavladao PP koji je njome upravljao 20 godina do izbora Carmene 2015.

Vox je u subotu objavio da se s PP-om i Građanima dogovorio oko koaliranja i u drugim lokalnim jedinicama kako bi se spriječio dolazak ljevičara na vlast.

U Barceloni, drugom najvećem gradu, očekuje se da će sadašnja gradonačelnica, ljevičarka Ada Colau osvojiti drugi mandat uz pomoć socijalista i drugih stranaka, prema dogovoru kojim je cilj spriječiti da grad  preuzme njezin suparnik koji se zalaže za neovisnost Katalonije.

U četiri od osam najvećih španjolskih gradova - Madridu, Zaragozi, Malagi i Murciji - PP-u je upravo sporazum s Građanima i Voxom omogućio preuzimanje vlasti.

Elizejska palača u susjednoj Francuskoj upozorila je Građane, svojeg španjolskog saveznika desnog centra u Europskom parlamentu, da bi se mogao suočiti s posljedicama ako nastavi na lokalnoj razini koalirati s Voxom.

Kopirati
Drag cursor here to close