Vođa laburista podnio ostavku nakon poraza

Konzervativci dobili izbore u Australiji

Njegova konzervativna koalicija osvojila je 77 od 151 mjesta u parlamentu, kaže australsko izborno povjernstvo. Za parlamentarnu većinu je potrebno dobiti na izborima 76 mjesta, prenosi BBC.
Vijesti / Svijet | 20. 05. 2019. u 10:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Xinhua / Konzervativna koalicija osvojila većinu na izborima u Australiji

Australska konzervativna koalicija osvojila je apsolutnu većinu neočekivanom pobjedom na parlamentarnim izborima proteklog vikenda, što omogućava aktuelnom premijeru Scottu Morrisonu da nastavi svoju zakonodavnu agendu i bez podrške nezavisnih zastupnika. 

Morrison je blizu da osigurava većinsku vladu jer se broje konačni rezultati izbora.

Njegova konzervativna koalicija osvojila je  77 od 151 mjesta u parlamentu, kaže australsko izborno povjernstvo. Za parlamentarnu većinu je potrebno dobiti na izborima 76 mjesta, prenosi BBC.

"Uvijek sam vjerovao u čuda", rekao je Morrison svojim pristalicama u svom pobjedničkom govoru u subotu navečer.

Ankete su predviđale da će Laburistička stranka prvi put u šest godina pobijediti.

Vođa laburista Bill Shorten podnio je ostavku nakon iznenadnog poraza svoje stranke, poručivši članovima: "Očito je da laburisti neće moći formirati sljedeću vladu."

On neće tražiti reizbor za stranačkog vođu.

Konačni rezultati neće biti poznat još za nekoliko sati, ali s više od 76 posto prebrojanih glasova Liberalno-nacionalna koalicija je pobijedila i predviđa se da će osvojiti 77 mjesta u australskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close