Uoči izbora u Rusiji

Koliko će trajati Putinova vladavina?

Prema ustavu, Putin sada ima pravo na još jedan šestogodišnji mandat.
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2018. u 11:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija se priprema za predsjedničke izbore ovog vikenda, ali neizvjesnosti nema.

Vladimir Putin će, kako se očekuje ponovno dominirati, a jedino pitanje koje se nameće jeste koliko će dugo Putinova vladavina trajati, piše Reuters.

Već skoro 18 godina ovaj bivši obavještajac kontrolira vlast u Rusiji, kao predsjednik ili premijer. Prema ustavu, Putin sada ima pravo na još jedan šestogodišnji mandat.

No, nije malo onih koji smatraju da bi Putin mogao krenuti stopama kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je jednostavnu ukinuo odredbu koja ograničava trajanje mandata.

''Ruska politika ulazi u novu fazu. Ono što zabrinjava elitu jeste kako će izgledati era poslije Putina – kaže Gleb Pavlovsky, bivši savjetnik u Kremlju ističući da postoji mogućnost ulaska u destabilizaciju, jer bi bilo kakav eventualni odlazak Putina za veći dio vlasti bio „nemoguća situacija“.

Da bi promijenio ustav, Putin treba dvotrećinsku većinu i to ne bi trebao biti problem. Ali, sam Putin je već izjavljivao da neće mijenjati ustav da ostane na vlasti. Predstojeći predsjednički izbori na kojima neće biti njegovog najvećeg protivnika Alekseja Navalnog, kojem je zabranjeno kandidiranje, bit će za Putina samo formalnost. Najveći Putinov problem je to što, iako odličnog zdravlja, ipak stari i sve više se umara. Još 2016. godine se žalio kolegi Lukashenku da „ne spava dovoljno“, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close