Nijemci negoduju

Koeln u blokadi zadnjeg dana Erdoganovog posjeta Njemačkoj

Oko tisuću prosvjednika, među njima i krajnje lijevi aktivisti, okupili su se na drugoj obali Rajne nakon što im nije dozvoljeno proći kroz gradsko središte.
Vijesti / Svijet | 30. 09. 2018. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je završio svoj boravak u Njemačkoj posjetivši Koeln, grad blokiran od snaga sigurnosti koje su pobornike i prosvjednike držali daleko od ceremonije otvaranja najveće džamije u državi.

Policijski snajperisti raspoređeni su po krovovima, a kordoni po gradu nakon što su vlasti otkazale plan da se 25 tisuća ljudi dopusti okupljanje ispred džamije koju su izgradile muslimanske organizacije povezane s turskom državom.

Njemačka je pozvala Erdogana u trodnevni posjet u pokušaju da popravi odnose pogoršane njegovim gušenjem opozicije nakon puča iz 2016. Berlin se nadao da će osigurati puštanje nekoliko svojih državljana iz pritvora.

Kancelarka Angela Merkel je u petak nakon susreta s Erdoganom istaknula kako "duboke razlike" i dalje postoje. Turski čelnik je u subotu u Koelnu pokušao dati pomirbeniju izjavu.

"U kritičnom razdoblju smo napravili plodonosan, uspješan posjet Njemačkoj", rekao je pred gostima na otvaranju džamije.

"Naglasio sam da moramo postrani ostaviti svoje razlike i usredotočiti se na zajedničke interese".

No pozvao je i Njemačku da se bori protiv kurdskih separatista te se požalio da je njemačka nogometna zvijezda Mesut Oezil protjerana iz njemačke reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva zbog svojih turskih korijena.

"Rasizmu nema kraja", rekao je Erdogan.

Na večeri kojoj je u petak domaćin bio njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier Erdogan je optužio Njemačku da podržava teroriste.

"Govor mržnje protiv Njemačke", stoji na naslovnici subotneg izdanja najprodavanijih njemačkih novina Bild.

Saveznici Angele Merkel kažu da je posjet bio preuranjen i odbacili su da će Berlin gospodarski pomoći Turskoj koja je zabilježila pad valute nakon što je SAD uveo sankcije.

"Vrijeme ovog posjeta je pogrešno - prerano je", istaknuo je Norbert Roettgen, čelnik odbora parlamenta za međunarodna pitanja.

"Tursko-njemački odnos nije ni bolji ni jednostavniji nakon ovog posjeta".

Nekoliko stotina pobornika Erdogana u Koelnu, središtu za oko 3 milijuna Turaka u Njemačkoj, okupilo se iza sigurnosnih barijera sa zastavama, obučeni u turske boje.

"To je velika čast za nas", rekao je pobornik Ali Tas o Erdoganovoj posjeti.

Oko tisuću prosvjednika, među njima i krajnje lijevi aktivisti, okupili su se na drugoj obali Rajne nakon što im nije dozvoljeno proći kroz gradsko središte.

"Ne sviđa mi se da njemačka vlada surađuje s čelnikom države koji zatvara ljude, pritvara novinare i etnički čisti svoju državu", istaknuo je jedan Nijemac.

Kopirati
Drag cursor here to close