Tisuće evakuiranih

Kiše i poplave pogodile Sjevernu Koreju

Vijesti / Svijet | 06. 08. 2021. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 1.100 kuća u Sjevernoj Koreji je oštećeno, tisuće ljudi je evakuirano, a farme i putevi su poplavljeni nakon višednevnih kiša i poplava, javljaju tamošnji mediji.

  / Nevrijeme u Pjongjangu | Foto: Kim Won Jin/AFP/Getty Images

Sve je veća zabrinutost zbog štete na usjevima i mogućim posljedicama za opskrbu hranom u zemlji koja je odsječena od većine stranog uvoza i pomoći usljed samonametnutih graničnih restrikcija radi sprječavanja širenja pandemije virusa korona. Sjeverna Koreja je, također, pod međunarodnim sankcijama, prenosi Srna.

Obilne kiše pogodile su dijelove istočne obale zemlje, uključujući provincije Sjeverni i Južni Hamgiong, javila je državna mreža KRT.

Televizija je prikazala snimke poplavljenih kuća, u nekim slučajevima voda je došla do krova, a mostova je odnijela bujica.

  / Poplave u Koreji | Foto: KCTV

Zamjenik šefa državne hidro-meteorološke uprave Ri Jong Nam rekao je da je u dijelovima Sjevernog Hamgionga palo više od 500 milimetara kiša i to u roku od tri dana.

"Očekujemo dodatne padaline u kolovozu u rezličitim regijama, uključujući priobalje, što bi moglo nanijeti dodatnu štetu", rekao je on.

U lipnju je lider Sjevera Kim Jong Un rekao da se država suočava s napetom situacijom o pitanju hrane i da će dosta visiti o ovogodišnjoj žetvi.

Inače, američki državni tajnik Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Južne Koreje Choi Jong Kun razgovarali su o mogućnosti humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji.

Kopirati
Drag cursor here to close