Piloti

Kinezi napali Amerikance laserima

"Ovakva aktivnost predstavlja stvarnu prijetnju našim pilotima", rekla je White.
Vijesti / Svijet | 04. 05. 2018. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letjelica iz obližnje vojne baze SAD, što je rezultiralo ozlijeđenim američkim pilotima i formalnim diplomatskim prosvjedom koji su SAD uputile Pekingu, javlja CNN.

Tanjug prenosi kako su SAD izdale obavještenje za svoje osoblje, u kojem se navodi da trebaju biti oprezni kada lete u određenim dijelovima Džibutija, zato što su "u prethodnim tjednima, u malom broj odvojenih slučajeva, američke letjelice pogođene laserima".

"Tijekom jednog incidenta, dogodile su se dvije manje ozljede oka kod osoblja koje je letjelo u C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima, za koje je navedeno da potiču iz obližnje kineske baze", kaže se u tom upozorenju.

Glasnogovornica šefa Pentagona Dana White je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen "formalni demarš" kineskoj vladi i da su "zahtijevali" da Kina pokrene vlastitu istragu.

"Ovakva aktivnost predstavlja stvarnu prijetnju našim pilotima", rekla je White.

Jedan dužnosnik iz sektora obrane je rekao da vojska SAD vjeruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letjelica i u Južnom kineskom moru, navodi CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close