Mito od 260 milijuna dolara

Kineski bankar osuđen na smrt zbog mita

Xiaomin, bivši član Komunističke stranke, u siječnju prošle godine iznio je detaljno priznanje državnoj televiziji CCTV
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2021. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lai Xiaomin, bivši predsjednik jedne od najvećih kineskih tvrtki u državnom vlasništvu za upravljanje imovinom, danas je osuđen na smrt zbog uzimanja mita teškog 260 milijuna dolara, korupcije i bigamije.

Xiaomin, bivši član Komunističke stranke, u siječnju prošle godine iznio je detaljno priznanje državnoj televiziji CCTV s fotografijama stana u Pekingu koji je navodno u njegovom vlasništvu, čiji su sefovi i ormarići bili puni svežnjeva novčanica.

Xiaomin je zloupotrijebio svoju poziciju kako bi došao do velike količine novca, rekao je sud u Tianjinu, opisavši da se radilo o ekstremno velikom mitu, dok je okolnosti nazvao "osobito ozbiljnima".

"Pokazao je iznimnu zlonamjernost", dodano je u sudskoj presudi.

Imao je dvije žene i izvanbračnu djecu

Bivši predsjednik tvrtke China Huarong Asset Management Co. također je proglašen krivim za bigamiju, nakon što je živio u dvjema bračnim zajednicama i dobio izvanbračnu djecu.

Xiaomin, o kojem je istraga započela u travnju 2018., također je pronevjerio 25 milijuna juana državnih sredstava između 2009. i 2018. godine, piše Hina.

Tijekom svog televizijskog priznanja rekao je da "nije potrošio nijednog novčića, nego je sve držao tamo, ne usudivši se trošiti". CCTV je također prikazao luksuzne automobile i poluge zlata koje je Xiaomin prihvaćao kao mito.

Zaštita ljudskih prava?

Sud u Tianjinu je rekao da će mu sva osobna imovina biti zaplijenjena te da će mu biti oduzeta politička prava.

Kritičari su rekli da je antikorupcijska kampanja koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping poslužila za rušenje suparnika.

CCTV često prikazuje intervjue s osumnjičenicima koji priznaju zločine, čak i prije nego što se pojave na sudu. To je praksa koju su odvjetnici, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava, odavno osudili kao iznuđivanje priznanja pod prisilom.

Kopirati
Drag cursor here to close