Kineska mornarica potapa brodove, američka smjenjuje kapetane i njeguje mornare
Dok su se oružane snage SAD-a suočavale s korona virusom na jednom od američkih nosača aviona u vodama Pacifika, kineska vojska ponovo se aktivirala u Južnokineskom moru.

Kineska mornarica potapa brodove, američka smjenjuje kapetane i njeguje mornare

Vijesti / Svijet | 07. 04. 2020. u 17:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su se oružane snage Sjedinjenih Američkih Država suočavale s kontroverzom izazvanom korona virusom na jednom od američkih nosača aviona u vodama Pacifika, kineska vojska ponovo se aktivirala u Južnokineskom moru, piše Balkans.aljazeera.net.

Na internet stranicama kineske vojske tijekom proteklog tjedna objavljeno je nekoliko članaka o opsežnim vježbama pomorskih snaga i potapanju jednog vijetnamskog ribarskog broda, također najavljujući pojačan angažman vojne industrije u Wuhanu, gradu iz kojeg je potekla pandemija korona virusa, prenosi Tanjug.

Mornaričke vježbe u Južnokineskom moru odigrale su se nedugo nakon što je kroz te vode prošao američki nosač aviona Theodore Roosevelt, koji je trenutno usidren na Guamu, nakon što je na njemu otkriveno više od 170 slučajeva zaraze korona virusom.

Kapetan tog nosača aviona prošli tjedan smijenjen je nakon što je u medije dospio sadržaj poruke u kojoj je zatražio hitne mjere za zaštitu života članova svoje posade, prenosi CNN.

Jedan dužnosnik Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država rekao je tada da na nosaču aviona Ronald Reagan, drugom američkom ratnom brodu tog tipa koji je u Pacifiku, također postoji "nekolicina" slučajeva pozitivnih na COVID-19, a plovilo je trenutno u Japanu zbog radova na održavanju.

Američka mornarička baza u Sasebu (Japan) prijavila je prvi slučaj zaraze korona virusom, a zaraženih ima i u američkim vojnim ispostavama u Južnoj Koreji.

Američko Ministarstvo obrane tvrdi da je u redovima vojske SAD-a više od 1.500 zaraženih.

Kina pozvala SAD da se fokusira na borbu protiv virusa u svojoj zemlji

Kina je u ponedjeljak pozvala Sjedinjene Američke Države da se fokusiraju na borbu protiv korona virusa u svojoj zemlji, jer navodno Washington nastavlja kršiti njihov suverenitet.

"Dok Kina pomaže drugima u borbi protiv pandemije, SAD često šalje avione i brodove u Južno kinesko more, kršeći tako kineski suverenitet", kazao je novinarima Zhao Lijiang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Naglasio je da bi američkoj administraciji bilo bolje da se posveti zaustavljanju širenja korona virusa u svojoj zemlji, prenosi Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close