U vezi s pandemijom

Kina žestoko napala SAD zbog tvita o Tajvanu

To je "ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Kine" i taj je 'tvit' "ozbiljno upletanje u unutarnje stvari Kine", ističe se u priopćenju kineskog diplomatskog predstavništva u Ujedinjenim narodima.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2020. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Objava američkog predstavništva dolazi u prilikama porasta napetosti između Sjedinjenih Država i Kine

Kina je u priopćenju izrazila "snažno negodovanje i odlučno protivljenje" poruci koju je na Twitteru objavilo američko izaslanstvo u UN-u u vezi s pandemijom i u kojoj "otvoreno podupire članstvo tajvanske pokrajine u UN-u".

To je "ozbiljno kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Kine" i taj je 'tvit' "ozbiljno upletanje u unutarnje stvari Kine", ističe se u priopćenju kineskog diplomatskog predstavništva u Ujedinjenim narodima.

"Samo je jedna Kina u svijetu. Vlada Narodne Republike Kine jedina je zakonita vlada koja zastupa Kinu a Tajvan je sastavni dio Kine", ističe se u priopćenju u kojemu se dodaje da se načelo jedinstvene Kine "strogo poštuje" u toj organizaciji.

U poruci američkog predstavništva u UN-u objavljenoj u petak rano ujutro ističe se da je UN utemeljen prije 75 godina kako bi se "svaki glas čuo". "Zabraniti pristup Tajvana UN-u uvreda je ne samo ponosnom tajvanskom narodu nego i UN-ovim načelima", dodaje se.

Američko izaslanstvo je odmah podijelilo nekoliko poruka u kojima se ističe da je odgovor Tajvana na pandemiju bio primjer za cijeli svijet i da taj otok zaslužuje mjesto u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Veze WHO-a i Tajvana bile su napete i prije izbijanja pandemije ali su se dodatno zategnule u zadnja tri mjeseca. Otok je isključen iz WHO-a u kojemu je imao status promatrača sve do 2016. kada na vlast dolazi Tsai Ing-wen koja ne priznaje načelo nacionalnog jedinstva Tajvana i kontinentalne Kine.

Objava američkog predstavništva dolazi u prilikama porasta napetosti između Sjedinjenih Država i Kine pošto je Washington optužio Peking da je odgovoran za širenje virusa i da je skrivao informacije o stvarnoj opasnosti za ostatak svijeta, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close