Malo nas je...

Kina uvodi nove mjere da bi potaknula natalitet

"Bit će uvedene inkluzivnije pronatalitetne politike kako bi se popravila demografska slika, kvaliteta radne snage i struktura stanovništva", kazao je Yuan Xin, potpredsjednik kineskog nacionalnog ureda za demografiju.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2020. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina planira u svoj "petogodišnji plan" za 2021. - 2025. uključiti nove demografske mjere kako bi se suočila s rapidnim starenjem stanovništva i potaknula natalitet, priopćili su u ponedjeljak kineski državni mediji.

U sklopu novih mjera poticanja demografskog rasta, Kina će parovima nuditi ekstenzivne financijske i druge beneficije, prenosi službeni list China Daily pozivajući se na stručne izvore.

"Bit će uvedene inkluzivnije pronatalitetne politike kako bi se popravila demografska slika, kvaliteta radne snage i struktura stanovništva", kazao je Yuan Xin, potpredsjednik kineskog nacionalnog ureda za demografiju, preosi Hina.

Kina je 1978. uvela kontroverznu "politiku jednog djeteta" kako bi zaustavljanjem rapidnog rasta populacije, osobito u ruralnim dijelovima zemlje, pokušala suzbiti siromaštvo i potaknuti gospodarski rast.

No u odgovoru na snažno starenje stanovništva i opadanje broja radne snage, najmnogoljudnija zemlja svijeta odlučila je 2016. popustiti restrikcije i dopustiti parovima da imaju drugo dijete. Neki stručnjaci sada tvrde da bi Kina trebala potpuno ukinuti sva ograničenja.

Koncem prošle godine, broj Kineza starih 60 ili više godina dosegnuo je 254 milijuna, ili 18,1 posto ukupne populacije. Očekuje se da će taj broj do 2025. skočiti na 300 milijuna, te na 400 milijuna do 2035., što bi snažno opteretilo zdravstveni i sustav socijalne skrbi u toj zemlji, tvrde demografski stručnjaci.

Također predviđaju da bi se, nastave li se sadašnji trendovi, broj radno sposobnog stanovništva do 2050. mogao smanjiti za 200 milijuna.

Unatoč popuštanju politike jednog djeteta prije četiri godine, broj živorođene djece na tisuću stanovnika pao je u 2019. na rekordno niskih 10.48, s 10.94 u godini ranije.

Politike usmjerene na suzbijanje rasta stanovništva sada moraju biti zamijenjene sustavom osmišljenim da potiče natalitet, izvijestio je državni list Legal Daily pozivajući se na vladine stručnjake.

"Da bismo proaktivno pristupili problemu starenja nacije, nužno moramo uvesti hitne mjere reforme naših službenih politika obiteljskog planiranja kako bismo poduprli natalitet", upozorio je Zheng Bingwen, stručnjak pri kineskoj akademiji za društvene znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close