Zbog kupovine aviona

Kina upozorava Ameriku: Povucite sankcije ili snosite posljedice

"Američki potezi su ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnih odnosa i nanose ozbiljnu štetu odnosima dvije zemlje i vojske"
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2018. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da povuku sankcije uvedene kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja, uz upozorenje da će u suprotnom "snositi posljedice".

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang rekao je da je Peking uložio službeni prosvjed  SAD-u.

"Američki potezi su ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnih odnosa i nanose ozbiljnu štetu odnosima dvije zemlje i vojske", rekao je Geng.

Reagirao je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je ocijenio da su sankcije, koje pogađaju proizvođača aviona "Suhoj" još jedan primjer nefer konkurencije i da će na kraju nanijeti štetu američkom dolaru.

Zamjenik Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov upozorio je SAD "da se ne igraju s vatrom", dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su sankcije pokušaj da se konkurencija izgura iz globalne trgovine oružjem,piše Antenam.net.

State department je u četvrtak priopćio da će kazniti odjeljenje kineske vojske zaduženo za razvoj obrambene tehnologije, zbog kupovine ruskih borbenih aviona "Suhoj Su-35" i raketnih sistema "S-400", od glavnog ruskog izvoznika oružja "Rosoboroneksport".

Washington je ocijenio da je kupovinom ruskog oružja, Peking prekršio američke sankcije uvedene 2017. Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close