Kongres ukinuo ograničenje

Kina se vratila u prošlost: Xi može biti doživotni predsjednik

Xijeva vladavina obilježena je povratkom kulta ličnosti i srozavanjem demokratskih i ljudskih prava.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici kineskog parlamenta velikom su većinom u nedjelju prihvatili ustavni amandman koji ukida ograničenje od dva predsjednička mandata i time otvorili put sadašnjem šefu države Xiju Jinpingu za neograničen ostanak na vlasti.

Objava rezultata glasovanja 3.000 zastupnika Svekineskog narodnog kongresa pokazala je da je ustavni amandman prihvaćen sa samo dva glasa ''protiv''i s tri suzdržana glasa.

Amandman je prošli mjesec predložila kineska Komunistička partija i bilo je sigurno da će biti prihvaćen jer je kineski kongres popunjen lojalnim članovima stranke koji se ne bi nikada usprotivili partijskom prijedlogu, piše Hina.

Time je otvoren put da 64-godišnji Xi, najmoćniji kineski predsjednik u više od četvrt stoljeća, ostane na čelu države i nakon isteka mandata 2023.

Xi, kojega sebe smatra zagovornikom ''velikog preporoda kineske nacije'', želi se na Zapadu predstaviti kao vođa moderne i poštovane supersile do 2050. godine, ali bez ustupaka kad je riječ o pojedinačnim slobodama, piše agencija AFP.

Agencija Reuters prenosi da su odani partijski članovi koji sudjeluju na godišnjem zasjedanju kongresa rekli da je odluka vrlo popularna u kineskom narodu.

Kina je sretna što ima vođu takva kalibra kakav je Xi, kazali su zastupnici.

Zaboravljeni Deng Xiaoping

Ograničenje na dva mandata ustavom je 1982., nametnuo tadašnji vođa Deng Xiaoping koji je time želio izbjeći povratak na diktatorski režim kakav je Kina poznavala u doba Mao Ce Tunga (1949-1976), piše Hina.

''Neki zastupnici, koji podržavaju reforme Denga Xiaopinga, vjeruju da je taj ustavni amandman povratak u prošlost'', kaže politolog Hua Po iz Pekinga i dodaje ''oni bi mogli glasovati protiv ili se suzdržati''.

Centralni komitet usto je predložio da se Xijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se Xi također pridružio Maou.

Otkad je preuzeo stranku krajem 2012., Xi je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milijun ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutarnje opozicije.

Na 19. kongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim razinama vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke, piše Hina.

Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ.

Xijeva vladavina obilježena je povratkom kulta ličnosti i srozavanjem demokratskih i ljudskih prava.

Renmin Ribao, službeno glasilo Partije i najčitanija novina u Kini, ranije ove godine je za Xija iskoristila naziv "lingxiu", što je priznanje iz doba Mao Ce Tunga koje ima snažnije duhovne konotacije od uobičajenih termina.

Kopirati
Drag cursor here to close