Što prije

Kina poziva SAD i Sjevernu Koreju da nastave pregovore

Pjongjang je izveo niz pokusa s oružjem te vodio rat riječima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom proteklih tjedana, podgrijavajući bojazan da bi dvije zemlje mogle ponovno nastaviti sukobe.
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2019. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u četvrtak pozvala SAD i Sjevernu Koreju da nastave dijalog i rad na tome da riješe nesporazume što je prije moguće u jeku obnovljenih napetosti između Washingtona i Pjongjanga zbog nuklearnog programa.

Zamjenik kineskoga ministra vanjskih poslova Luo Zhaohui i američki posebni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun sastali su se u kineskome glavnom gradu u četvrtak te razmijenili stajališta o postizanju denuklearizacije na Korejskom poluotoku po fazama, reklo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Dodalo je u izjavi da su se dvije strane dogovorile nastaviti razgovore o tom pitanju.

Pjongjang je izveo niz pokusa s oružjem te vodio rat riječima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom proteklih tjedana, podgrijavajući bojazan da bi dvije zemlje mogle ponovno nastaviti sukobe, javlja Hina.

Biegunov javni poziv Pjongjangu za obnovom dijaloga tijekom posjeta Južnoj Koreji ranije ovaj tjedan ostao je bez odgovora, naglašavajući nezadovoljstvo države nedostatkom ustupaka u znak odgovora na njihovu odluku o zaustavljanju nuklearnih testova i lansiranja projektila dugog dometa.

Kina i Rusija u ponedjeljak su predstavile zajednički prijedlog kojim se poziva Vijeće sigurnosti UN-a da se ukinu neke sankcije Sjevernoj Koreji na izvoz i strane radnike te da se "prevlada zastoj" u pregovorima između Pjongjanga i Washingtona.

"Ovo je najbolji plan u sadašnjoj situaciji da se riješi zastoj u denuklearizaciji Sjeverne Koreje, plan za njihov mir i stabilnost", rekao je Luo novinarima na odvojenom brifingu ranije u četvrtak te dodao da je to još moguće unatoč nedavnom porastu napetosti, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close