Misteriozni virus

Kina potvrdila 56 smrtnih slučajeva od koronavirusa

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini, dok se zemlja priprema za proslavu novogodišnjih praznika.
Vijesti / Svijet | 26. 01. 2020. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj stradalih u Kini od epidemije koronavirusa popeo se na 56, objavili su u nedjelju lokalni mediji.

''Tijekom protekla 24 sata prijavljeno je 688 novih potvrđenih slučajeva, 1.309 sumnjivih slučajeva i 15 smrtnih slučajeva od bolesti. Situacija sa upalom pluća rezultirala je sa ukupno 56 smrtnih slučajeva, dok se 49 osoba oporavilo, a 2.684 se vode kao sumnjivi pacijenti'', objavila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na Nacionalnu zdravstvenu komisiju Kine.

Prema podacima komisije, ukupno je potvrđeno 1.975 slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima su i 324 osobe koje su u kritičnom stanju, prenosi Anadolija.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini, dok se zemlja priprema za proslavu novogodišnjih praznika.

Komisija je saopštila i da je pronađeno 23.431 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa oboljelima, od kojih je 21.556 pod medicinskim nadzorom.

''Pored toga, deset potvrđenih slučajeva prijavljeno je u Hong Kongu i Makauu posebnim administrativnim regijama i Tajvanu. Tačnije zabilježeno je pet slučajeva koronavirusa u Hong Kongu, dva u Makauu i tri u Tajvanu'', ističe Xinhua.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close