Zagađenja

Kina objavila plan kako će se boriti protiv upotrebom plastike

Zabrana plastičnih vrećica proširit će se i na manje gradove do kraja 2022., navodi se u planu povjerenstva
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2020. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska vlada u nedjelju je objavila plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike koji uključuje zabranu plastičnih vrećica u supermarketima i trgovačkim centrima u velikim gradovima do kraja 2020.

Nacionalno razvojno i reformsko povjerenstvo objavilo je priopćenje u kojemu stoji da je cilj plana značajno smanjiti proizvodnju i upotrebu plastike do 2025. Kina je jedan od najvećih svjetskih zagađivača plastikom.

Zabrana plastičnih vrećica proširit će se i na manje gradove do kraja 2022., navodi se u planu povjerenstva, javlja Hina.

Povjerenstvo je reklo da će Kina "zabraniti i ograničiti proizvodnju, prodaju i upotrebu nekih plastičnih proizvoda, aktivno promovirati alternativne proizvode, standardizirati recikliranje plastičnog otpada i redovno te efektivno kontrolirati zagađenje plastikom".

Zabrana nerazgradivih plastičnih slamki predviđena je do kraja 2020. kao i zabrana uvoza plastičnog otpada, iako nije specificirano kada će to biti zabranjeno.

Planom je predviđena zabrana korištenja nerazgradivog pakiranja za neke dostavne službe u velikim gradovima, dok će ta zabrana biti proširena na cijelu zemlju do 2025.

Kopirati
Drag cursor here to close