Doživotno

Kina do kraja života zatvorila istaknutog obavještajca zbog korupcije

Ma Jian, svojevremeno zamjenik ministra državne sigurnosti, jedan je od najviših sigurnosnih dužnosnika
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2018. u 12:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski sud u četvrtak je osudio na kaznu doživotnog zatvora bivšeg visokorangiranog dužnosnika tajne policije zbog uzimanja mita u "prinudnim" poslovnim ugovorima i trgovanju, priopćio je sud. 

Ma Jian, svojevremeno zamjenik ministra državne sigurnosti, jedan je od najviših sigurnosnih dužnosnika koji su osuđeni na zatvorsku kaznu otkako je bivši ministar za unutrašnju sigurnost Zhou Yongkang  bio uvučen u korupcijski skandal i osuđen je na doživotnu robiju 2015. godine. 

Maov slučaj povezan je s onim najtraženijeg kineskog bjegunca, tajkuna u egzilu Guo Wenguija, koji živi u New Yorku i privukao je međunarodnu pažnju svojim senzacionalnim tvrdnjama o rukovodstvu vladajuće Komunističke partije. 

Narodni viši sud u Dalianu navodi u priopćenju na svom websiteu da je izrekao presudu na temelju dokaza da je Ma primao "enormno visok" mito i da je njegova suradnja s Guovom kompanijom bila "posebno ozbiljna". 

Ma je koristio svoj položaj kako bi surađivao s Guom i pomagao kompanijama koje je kontrolirao Guo korištenjem prijetnji kako bi prinudio pojedince na kupovinu dionica firme, saopćio je sud. 

Ma je primio više od 100 milijuna juana (14,56 milijuna dolara) za svoje nelegalne aktivnosti i zaradio je skoro pet milijuna juana od prodaje dionica firme na osnovu informacija dobijenih od izvora, dodaje sud. 

Ma je izjavio da je očekivao presudu i nije se žalio, saopćio je sud.  Nije bilo moguće odmah kontaktirati Maa radi komentara. Ni Guo nije bio dostupan radi izjave. 

Protiv Maa je pokrenuta istraga zbog korupcije u 2015. godini i bio je isključen iz Komunističke partije naredne godine nakon što su ga tužitelji optužili da se miješao u policijske aktivnosti. 

Deseci visokih dužnosnika pod istragom su otkako je predsjednik države Xi Jingping preuzeo vlast u 2012., upozoravajući da će iskorijeniti korupciju i na probleme koji prijete vladavini Komunističke partije. 

Moćno ministarstvo državne sigurnosti špijunira kineske državljane i strance u zemlji i inozemstvu. To je jedna od najtajnovitijih agencija u Kini i nema svog javnog websitea niti glasnogovornika, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close