Drugi povijesni sastanak

Kim Jong Un naredio pripreme za drugi summit s Trumpom

Kim je također "postavio zadatke za dobre tehničke pripreme" za drugi summit, javila je KCNA.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2019. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je pripreme za drugi summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekavši da će Pyongyang "čekati strpljivo i u dobroj volji" da rade ka zajedničkom cilju, javili su u četvrtak sjevernokorejski državni mediji.

Usprkos Kimovoj odlučnosti da održi drugi sastanak s Trumpom, dvojica čelnika ostaju u sporu oko temeljnih pitanja. Eksperti tvrde da je ključna prepreka to kakve bi korake na denuklearizaciji Kim trebao poduzeti kako bi pokrenuo s mrtve točke blokirane nuklearne pregovore i kakvu bi nagradu Trump trebao dati da privoli Kima na te mjere.

Sjevernokorejska Centralna novinska agencija (KCNA) javila je da je Kim primio Trumpovo pismo od sjevernokorejskog posrednika koji se sastao s američkim predsjednikom u Washingtonu prošlog tjedna.

Nakon sastanka s Kim Yong Cholom, Trump je izjavio da će se on i Kim Jong Un najvjerojatnije sastati krajem veljače, ali nije rekao kada i gdje će se samit točno održati.

U današnjoj agencijskoj vijesti navodi se da je Kim izrazio zadovoljstvo susretom svog posrednika s Trumpom i da je pohvalno govorio o američkom predsjedniku zbog "izražavanje njegove neuobičajene odlučnosti i volje za rješavanjem tih pitanja od velikog značaja na drugom samitu".

''Mi ćemo čekati sa strpljenjem i u dobroj volji, i skupa sa SAD-om, i napredovat ćemo korak po korak ka cilju koji žele dvije zemlje'', navodi novinska agencija Kimovu izjavu.

Kim je također "postavio zadatke za dobre tehničke pripreme" za drugi summit, javila je KCNA.

Nuklearni pregovori u blokadi su otkako su se Kim i Trump sastali u Singapuru u lipnju prošle godine na svom prvom summitu, koji je okončan Kimovim nejasnim obećanjem denuklearizacije, koje je njegova vlada ranije koristila kada je pozivala na povlačenje 28.500 američkih vojnika s Korejskog poluotoka.

U sporazumu sa summita također se navodi da su se Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja obavezali na uspostavu novih odnosa i zajedničkih napora na izgradnji trajnog i stabilnog mira na Korejskom poluotoku, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close