Akcija usmjerena protiv organiziranog kriminala

KFOR: Pratimo situaciju

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo a vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kazao je Grasso.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2019. u 10:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akcija kosovske policije odvija se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije usmjerena protiv Srba, nego protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal, rekao je Tanjugu glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo a vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kazao je Grasso. 

Prema njegovim riječima, u pitanju je policijska akcija, kakve su se događale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju". 

Kosovski premijer Ramush Haradinaj također je kazao kako je policijska akcija usmjerena isključivo prema pojedincima i protiv organiziranog kriminal.

"Kao premijer zemlje izjavljujem da je riječ o provođenju zakona i ništa drugo. Pozivam Srbe na sjeveru da sačuvaju prisebnost i poštuju zakon", rekao je Haradinaj, javlja RTK.

Dodao je kako je akcija usmjerena prema pojedincima koji su obuhvaćeni organiziranim kriminalom i da se provodi na području čitavog Kosova. 

Po njegovim riječima, neki od pojedinaca koji su obuhvaćeni ovim djelima su carinski i policijski dužnosnici, ali ima i običnih građana.

U isto vrijeme kosovska policija priopćila je kako policijska akcija nema nikakve veze s ubojstvima bivšeg kosovskog policajca Envera Zymerija i Olivera Ivanovića, kako je navedeno u nekim medijima. 

U priopćenju se podsjeća kako je policijskoj akciji prethodila jednomjesečna istraga PIK-a i PK-a, predvođena Specijalnim tužiteljstvom Kosova, što je rezultiralo osnovanom sumnjom da su neki policijski službenici i neki građani sudjelovali u kriminalnoj aktivnosti 'sudjelovanje ili organizacija kriminalne grupe' i drugim kaznenim djelima. 

Dosad su uhićeni neki policajci i građani, a među zaplijenjenim dokazima je i oružje.

Kosovska policija navela je u priopćenju da se akcija od jutros na sjeveru Kosova sprovodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici. Devet uhićenih policajaca dovedeno je u Prištinu, u zgradu Policijskog inspektorata Kosova.

"Tijekom današnje policijske akcije, koja je još uvijek u tijeku, uhićeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Policijska operacija koja se sprovodi u nekoliko regija, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je uhićenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti", navodi se u najnovijem priopćenju Kosovske policije.

Dodaju da su se pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, susreli i s blokadom puteva, koja je zaustavila prolaz službenih vozila, "zbog čega su bili primorani da koriste neophodna sredstva kako bi uklonili blokadu puteva kako bi nastavili s operacijom".

"Uslijed stvorenih prepreka i opstrukcija policijskih akcija na terenu od strane nekih građana u Sjevernoj Mitrovici, Kosovska policija privela je nekoliko građana umiješanih u ove slučajeve", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close