Požar

Najveća močvara na svijetu pred katastrofom

Tijekom ove vatrene stihije uništena su jedinstvena biljna i životinjska staništa, no štetne posljedice požara sežu daleko izvan regije.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2020. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mada su mnogi pozorno pratili kada su ove godine u Kaliforniji i Amazoniji plamtjeli požari, većini je prošlo ispod radara da već mjesecima gori najveća tropska močvara na svijetu.

Južnoamerički Pantanal pogodili su najgori požari u posljednjih nekoliko desetljeća. Pantanal je najveće tropsko vlažno područje na svijetu, smješteno na tromeđi Brazila (62%), Bolivije (20%) i Paragvaja (18%). Požari su već progutali oko 28% prostrane poplavne ravnice te još uvijek nisu pod kontrolom, piše CNN, prenosi index.hr.

Tijekom ove vatrene stihije uništena su jedinstvena biljna i životinjska staništa, no štetne posljedice požara sežu daleko izvan regije.

Naime, močvare poput Pantanala su najučinkovitiji sakupljači ugljika – njihovi ekosustavi apsorbiraju i pohranjuju više ugljika nego što ispuštaju, držeći ga podalje od atmosfere. Kada te ekosustave bogate ugljikom zahvati požar, u atmosferu se ispuštaju ogromne količine plinova koji zarobljavaju toplinu, pojačavajući efekt staklenika.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) je ove godine zabilježio više od 21.200 požara u močvari Pantanal, što je već sada za 69% više od cjelogodišnjeg rekorda iz 2005. godine, kada je INPE evidentirao otprilike 12.500 požara.

Ovogodišnja suha sezona na tom području najteža je od 1970-ih.

"Imali smo sušu kakva nikada ranije nije viđena", rekao je Andre Luiz Siqueira, izvršni direktor ECOA-e, nevladine ekološke organizacije.

Poneki požari u Pantanalu su normalni, čak su neke biljke u regiji razvile otpornost na njih, stvorile su gustu koru ili sjeme prekrile tvrdom ljuskom. No, zbog iznimno jake suše i manje količine vode, požari su se ove godine širili dalje i brže nego inače.

Foto: Twitter / Posljedice požara

Požari koji haraju ovom močvarom primjer su prirodne katastrofe koja je nastala zbog klimatskih promjena, a koja će kasnije, kao dio začaranog kruga, pogoršati globalno zatopljenje.

Ekstremne vremenske nepogode, poput suše i poplava, postaju sve češće, a Pantanal nije iznimka. Postoje naznake da je regija sve suša i toplija kako globalne temperature rastu.

Klimatske promjene samo su jedan dio problema. Na Pantanal utječe i masovno krčenje šuma u amazonskoj prašumi na sjeveru i savani Cerrado na istoku.

Kopirati
Drag cursor here to close