Atmosfera se usijava

Katalonski vođa poručio iz zatvora: Novi referendum o nezavisnosti neizbježan

''Uvjereni smo da je referendum prije ili kasnije neizbježan'', kazao je iz zatvora Junqueras, dodavši da ne žali što je organizirao referendum 2017. godine.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2019. u 20:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa katalonskih separatista, kojeg je španjolski Vrhovni sud osudio na najveću zatvorsku kaznu zbog uloge u neuspjelom pokušaju otcjepljenja regije, izjavio je za Reuters da je novi referendum o nezavisnosti neizbježan.

Oriol Junqueras, bivši zamjenik čelnika katalonske regionalne vlade, rekao je da su zatvorske kazne izrečene njemu i za još osam osoba za pokušaj otcijepljenja, učinile njihov pokret snažnijim i odlučnijim.

Vrhovni sud je u ponedjeljak izrekao Junquerasu najdužu zatvorsku kaznu za tu vrstu zločina u trajanju od 13 godina. Odluka suda izazvala je prosvjede širom regije.

''Ono u što sam siguran je to da će ovaj sukob biti riješen na biračkim mjestima. Uvjereni smo da je referendum prije ili kasnije neizbježan'', kazao je iz zatvora, dodavši da ne žali što je organizirao referendum 2017. godine.

U svom prvom intervjuu nakon izricanja kazne, Junqueras je rekao za Reuters da on i ostali planiraju podnijeti žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Svi optuženi oslobođeni su za najteže optužbe - pobuna. Trojica optuženih proglašeni su krivima samo za građanski neposluh i nisu osuđeni na zatvorske kazne.

''Siguran sam da ova kazna neće oslabiti pokret za nezavisnost, upravo suprotno'', rekao je on.

Težnja ka nezavinosti Katalonije godinama je glavni izazov za Španjolsku, a 2017. su skrenuli pažnju globalne javnosti na sebe kada su separatistički čelnici prkosili sudovima i proveli referendum o otcjepljenju u listopadu te godine, te kasnije kratkotrajno proglasili nezavisnost.

Kopirati
Drag cursor here to close