Pokušaj secesije

Katalonski separatisti prebačeni u Madrid uoči suđenja stoljeća

Suđenje stoljeća ima veliki politički značaj. Separatisti u sjeveroistočnoj regiji jasno su poručili da će koristiti sudski proces kako bi dokazali da im se sudi zbog njihovih ideja i promicanja separtističe agende.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2019. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolske vlasti prebacile su devet političara i aktivista u petak iz zatvora u Kataloniji u državnu prijestolnicu Madrid, uoči suđenja zbog učešća u pokušaju secesije od Španjolske.

Nikakav datum za prvo ročište nije zakazan, ali je sudac Manuel Marchena naredio da separatisti prebace bliže Vrhovnom sudu u Madridu do subote.

''Dvanaest optuženih - devetero u preventivnom pritvoru i troje oslobođeno uz kauciju - moglo bi biti osuđeno na višedesetljeni zatvor ukoliko budu proglašeni krivim za pobunu, najtežu od svih točaka optužbe. Također bi mogli biti oglobljeni ukoliko se proglase krivim za pronevjeru javnih sredstava. Advokati tvrde da oni trebaju biti oslobođeni.

"Suđenje stoljeća", kako je nazivano u španjolskim medijima, ima veliki politički značaj. Separatisti u sjeveroistočnoj regiji jasno su poručili da će koristiti sudski proces kako bi dokazali da im se sudi zbog njihovih ideja i promicanja separtističke agende.

Suđenje će biti otvoreno za javnost i prenosit će ga televizija.

Optužbe su povezane s dramatičnim događanjima u jesen 2017. koja su dovela do najublje političke krize u više desetljeća u Španjolskoj i njenoj prosperitetnoj sjeveroistočnoj regiji, kada su separatisti proveli referendum o nezavisnosti 1. listopada usprkos sudskoj zabrani i izazvali su nasilnu policijsku akciju na njegovom slamanju.

Separatistički katalonski zastupnici objavili su samoproglašenu pobjedu i jednostranu deklaraciju o nezavisnosti 26 dana kasnije.

Još nekoliko političara, policajaca i izabranih dužnosnika također će se naći na suđenju pred nižim sudskim istancama zbog njihovih uloga u pokušaju secesije.

Tadašnji katalonki čelnik Carles Puigdemont zalaže se za nezvisnost Katalonije iz Belgije, gdje je doputovao kako bi izbjegao izručenje u Španjolsku.

Među onima koji se nalze u pritvoru su bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras, aktivist koji je postao političar, Jordi Sanchez i bivša predsjednica katalonskog parlamenta, Carme Forcadell.

Pristalice su se okupile u petak ujutru pred vratima tri razna zatvora u Kataloniji, iz kojih su konvoji regionalne policiji izašli prevozeći devetero optuženih - sedam muškaraca i dvije žene, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close