Ne odustaju od otcjepljenja

Katalonski separatisti prave vladu u egzilu

Ovakav korak bi ponovno bio proglašen nezakonitim, zbog čega traže da Puigdemont pokuša ''internacionalizirati'' pitanja Katalonije.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2018. u 22:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavne katalonske separatističke stranke su predložile održavanje novog referenduma o ustavu ''Katalonske republike'', koja je proglašena prošle godine, ali je pokušaj otcjepljenja slomila središnja vlada iz Madrida.

Oni predlažu i osnivanje paralelne katalonske vlade koju bi predvodio smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji je u egzilu u Belgiji, javlja agencija AFP.

Ovakav plan dvije najveće separatističke stranke još nije odobrila treća stranka iz grupacije. U sklopu pokušaja oživljavanja procesa otcjepljenja, koji je Madrid ustavnim mjerama spriječio, oni najavljuju pokretanje procesa u kojem bi se odredilo kako ''katalonska republika treba izgleati, pa bi onda o svemu tome ponovo glasovali na referendumu'', prenosi Fena.

Očekivano, ovakav korak bi ponovno bio proglašen nezakonitim, zbog čega traže da Puigdemont pokuša ''internacionalizirati'' pitanja Katalonije.

Kopirati
Drag cursor here to close