Dan poslije izbora

Katalonija podijeljena između zagovornika i protivnika nezavisnosti

Pokrajina na obali Sredozemnog mora, turistički i industrijski motor Španjolske, dala je 48 zastupnika u španjolski parlament s 350 mjesta.
Vijesti / Svijet | 11. 11. 2019. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarni izbori održani u nedjelju u Španjolskoj pokazali kako je Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku zemlje, podijeljena između zagovornika nezavisnosti i pobornika jedinstva Španjolske.

Pokrajina na obali Sredozemnog mora, turistički i industrijski motor Španjolske, dala je 48 zastupnika u španjolski parlament s 350 mjesta.

Tri stranke koje zagovaraju nezavisnost osvojile su 23 mjesta, a pet stranaka koje podržavaju cjelovitost dobile su 25 mjesta.

Pobijedila je Katalonska republikanska ljevica (ERC), stranka bivšeg dopredsjednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, osuđenog na 13 godina zatvora jer je 2017. organizirao referendum o nezavisnosti, kojeg je zabranio španjolski Ustavni sud.

ERC, koji traži novi referendum o nezavisnosti i puštanje na slobodu devetero osuđenih dužnosnika, imat će 13 zastupnika u španjolskom parlamentu. Na drugom mjestu, s 12 zastupnika, našla se Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), španjolskog premijera Pedra Sáncheza, koja odbija referendum pozivajući se na ustav.

Treće mjesto zauzela je stranka desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCat), bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, koji optužen u Belgiji čeka odluku o izručenju Španjolskoj zbog referenduma 2017. Ona će imati 8 zastupnika.

Najveća novost je ulazak dvaju zastupnika antikapitalističke formacije Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koja dosad nije imala predstavnike u španjolskom parlamentu, a koja inzistira na trenutačnoj primjeni proglašene nezavisnosti Katalonije bez pregovora s vladom u Madridu.

Njihov uspjeh može se objasniti napetostima te sukobom prosvjednika i policije u Kataloniji, do čega je došlo nakon što je Vrhovni sud 14. listopada osudio dvanaestero katalonskih dužnosnika.

Nikada stranke za nezavisnost nisu imale toliko zastupnika u nacionalnom parlamentu u Madridu. Prije sedam mjeseci, nakon redovnih izbora, imale su jednog manje, 22.

No 47 posto glasova koje su dobile stranke za nezavisnost Katalonije pokazuje da zagovornici odcjepljenja ne prelaze 50 posto birača u toj pokrajini na granici s Francuskom.

U Kataloniji je glasalo 72,2 posto birača, što je 5,3 postotna boda manje nego na izborima u travnju, pa se čini da aktualni prosvjedi nisu mobilizirali ljude na biralištima.

ERC i JxCat su, uz podršku CUP-a, na vlasti u Kataloniji te su 2012. godine maknule na stranu svoje ideološke razlike u cilju ostvarenja samostalnosti. U listopadu 2017. njihova je regionalna vlada nakon zabranjenog referenduma proglasila republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti, no taj potez je izazvao najveću političku krizu u Španjolskoj u posljednjih 38 godina.

Te tri stranke su zasebno, s različitim strategijama, pristupile nedjeljnim izborima u Španjolskoj.

No one će idućih mjeseci u španjolskom parlamentu u Madridu braniti ideju novog referenduma o nezavisnosti, kojeg bi prihvatila španjolska vlada i koji bi bio međunarodno priznat. Njihova 23 zastupnika uvjetovat će svoju podršku tim zahtjevom, javlja Hina.

No premijer Sánchez, koji je u nedjelju pobijedio na izborima, ali opet nije dobio dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade, odbija taj uvjet. U nedjelju navečer je dao do znanja da neće tražiti podršku katalonskih zagovornika nezavisnosti, premda bi oni mogli donijeti prevagu.

Blok lijevih stranaka koje namjerava okupiti Sánchez kako bi mogao formirati vladu doseže 158 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za vladu je potrebno 176 mjesta. Oporbeni desni blok ima 152 zastupnika pa niti on nema natpolovičnu većinu.

Sánchez bi sa svojim PSOE-om mogao pokušati formirati manjinsku vladu, ali za to bi mu trebalo suzdržavanje od glasovanja desnice.

Kopirati
Drag cursor here to close