Španjolski kralj

Katalonija je "bitan dio Španjolske 21. stoljeća"

Kralj koji dosad nije izravno govorio o pokušaju ''odcjepljenja'', u svom je govoru oduševljeno stao u obranu izgradnje demokracije u Španjolskoj nakon smrti diktatora Francisca Franca
Vijesti / Svijet | 20. 10. 2017. u 22:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski kralj Felipe VI osudio je u petak “neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja”, smjerajući na Kataloniju, koju je nazvao “bitnim dijelom Španjolske 21. stoljeća” a koja želi proglasiti neovisnost.

“Španjolska mora odgovoriti na neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja dijela svog državnog teritorija i ona će na njega odgovoriti putem svojih legitimnih demokratskih institucija, uz poštovanje našeg ustava”, rekao je kralj u Oviedu, predajući Europskoj uniji nagradu Princeze od Asturije.

Kralj koji dosad nije izravno govorio o pokušaju ''odcjepljenja'', u svom je govoru oduševljeno stao u obranu izgradnje demokracije u Španjolskoj nakon smrti diktatora Francisca Franca (1939 – 1975).

Španjolska je, rekao je, zemlja u kojoj su “svi građani (…) imali mogućnost pronaći svoje mjesto u miru i u slobodi, bez bojazni i straha od samovolje, daleko od mržnje i kidanja veza”, prenosi Hina.

“Ne želimo se odreći onoga što smo zajedno gradili”, rekao je još u emotivnom govoru, u društvu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.

Ovo je drugi put da kralj, koji se rijetko očituje o španjolskoj politici, govori u javnosti od izbijanja krize između Madrida i katalonskih separatističkih čelnika, nakon održavanja zabranjenog referenduma o samoodređenju Katalonije 1. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close