Želi biti pušten na slobodu

Karadžić zatražio slobodu do pravosnažne presude

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2018. u 18:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP/ Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Haagu da ga pusti na privremenu slobodu, do izricanja pravosnažne presude.

Na raspravi o stanju u postupku Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odgođeno zbog promjene u Žalbenom vijeću.

Predsjedavajući sudac Theodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva obrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva obrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudac Vagn Johanssen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi po pravilima suda povjerljivo.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

''Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužitelji koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest općina. Prvostepeno vijeće Karadžića je oslobodilo krivice po toj točki optužnice'', navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close