Utrka

Kanye West šokirao izjavom: Tubman nikad zaista nije oslobodila robove

"Harriet Tubman nikad zaista nije oslobodila robove, nego ih je samo natjerala da rade za druge bijele ljude".
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2020. u 10:54 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki raper Kanye West iznio je u nedjelju nekoliko kontroverznih i zbunjujućih komentara na prvom skupu svoje malo vjerojatne predsjedničke kampanje, a komentari koje je iznio ticali su se američke abolicionistice Harriet Tubman.

Dok je govorio o strukturama moći koje utječu na Afroamerikance, West je izjavio bez ikakva dokaza kojim bi svoje tvrdnje potkrijepio, da "Harriet Tubman nikad zaista nije oslobodila robove, nego ih je samo natjerala da rade za druge bijele ljude".

Zbog tih tvrdnji neki članovi iz publike zavikali su na njega.

Tubman je rođena kao ropkinja u Marylandu, a poznata je po uspostavi takozvane Podzemne željeznice, mreže tajnih ruta i sigurnih kuća koje su pomagale crnim ljudima da se oslobode ropstva u drugoj polovici 19. stoljeća.

Poznata je kao predvodnica abolicionizma i sufražetkinja.
West, koji je 4. srpnja najavio svoju kandidaturu za američkog predsjednika na izborima krajem godine, sat vremena je proveo na pozornici u Charlestonu, u Južnoj Karolini. Nosio je prsluk otporan na metke, a na glavi je izbrijao "2020" godinu.

Kad je govorio o rasi, West je postao vidno emotivan. "Najveća rasistička izjava koja je ikad rečena je da će Kanye West, ako se kandidira za predsjednika, podijeliti crne glasove", rekao je.

Napreskokce je govorio o temama uključujući religiju, svoje poslovne planove, financiranje škola te je kritizirao demokratsku stranku za koju je rekao da nikad nije pomogla crnim ljudima.

Američki mediji izvijestili su da je u nekim državama već prošao rok da se West prijavi za sudjelovanje na izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close