Ankara

Kalin: 60 posto sukoba u svijetu vode se u muslimanskim zemljama

Kalin je istaknuo kako je na sceni razdoblje kaosa i nesigurnosti na globalnom nivou, ne samo u muslimanskim zemljama, već je u kontekstu budućnosti povećana nesigurnost i neizvjesnost na Zapadu
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2019. u 08:27 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin izjavio je kako se 60 posto sukoba u svijetu događa u muslimanskim zemljama te kako ti sukobi troše društvenu energiju i prirodne resurse muslimanskih zemalja.

Govoreći na panelu "Postizanje mira i sigurnosti u burnom svijetu", koji je organizirao Centar za statistička, ekonomska i društvena istraživanja i obrazovanje muslimanskih zemalja (SESRIC), Kalin je istaknuo kako je na sceni razdoblje kaosa i nesigurnosti na globalnom nivou, ne samo u muslimanskim zemljama, već je u kontekstu budućnosti povećana nesigurnost i neizvjesnost na Zapadu, Europi, Latinskoj Americi i brojnim drugim regijama.

Rastuće nepovjerenje sa sobom je donijelo i pojave populističkih pokreta, smatra Kalin, te dodaje kako u posljednjih godina zabrinutost izaziva ekstremna desnica, koja je u brojnim europskim zemljama preuzela glavnu politiku.

Kalin naglašava kako je globalni poredak bio bezuspješan kada je riječ o uspostavljanju pravde i pravedne podjele bogatstva. Svijet, kako ističe, vremenom postaje sve bogatiji, a siromašni postaju sve siromašniji.

Dodao je kako je ovakva situacija proizvela socijalne probleme.

"Bez pravde nema mira. Bez pravde nema mogućnosti za održivi mir. Bilo da je riječ o palestinskom pitanju, problemu arakanskih muslimana u Mijanmaru ili o problemu siromaštva u Africi", kazao je Kalin. 

Podsjetio je i na značaj rečenice da je "svijet veći od petice (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a)", koju često ističe i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Kalin je poručio kako ta rečenica ne predstavlja samo kritiku na račun VSUN-a, već da ona ukazuje i na nepravde na globalnom nivou. 

"Šezdeset posto sukoba u svijetu događa se u muslimanskim zemljama. To bi za sve nas trebala biti jedna teška lekcija", istaknuo je Kalin, naglasivši kako je muslimanima za prevazilaženje ovog problema potrebno političko vodstvo i jedinstvo.

Dodao je kako sukobi u muslimanskim zemljama troše društvenu energiju i prirodne resurse tih zemalja.

Kalin je također kazao kako muslimanske zemlje u svijetu imaju najmlađe stanovništvo i prirodne resurse te kako te zemlje, iako o njima postoji takvo mišljenje, nisu siromašne.

"Islam je vjera mira i tolerancije. Islam uvijek stoji uz mir i globalnu pravdu", istaknuo je Kalin.

Kopirati
Drag cursor here to close