Izgorjele tisuće domova

Kalifornija: Požari se opet šire, dim stigao i do San Francisca

Najgore je pogođen grad Santa Rosa, gdje je jučer svoje domove napustilo više od tri tisuće ljudi.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2017. u 10:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 40 osoba je poginulo, a stotine se i dalje smatraju nestalima u katastrofalnim požarima u Kaliforniji koji već šest dana pustoše ruralna područja najbogatije američke savezne države, javlja BBC.

Nakon kratkotrajnog olakšanja, vremenske prilike ponovo pogoduju širenju požara i otežavaju borbu već iscrpljenim vatrogascima. Izgorjele su tisuće domova, a guverner ove države je izjavio da je riječ o ''jednoj od najvećih tragegija u historiji ove države“.

Više od 10.000 vatrogasaca je angažirano u borbi protiv 16 požara. Ali, novi naleti vjetra brzine i do 70 kilometara na sat vatru su donijeli do novih gradova i uzrokovali nove evakuacije.

Najgore je pogođen grad Santa Rosa, gdje je jučer svoje domove napustilo više od tri tisuće ljudi.

''Jednostavno, ne možete vjerovati o kakvoj je katastrofi riječ. Horor kakav ne možete zamisliti'', rekao je guverner Jerry Brown. Do sada je svoje kuće napustilo više od 100.000 ljudi.

Vatrogasci su posljednjih dana lokalizirali dio požara, ali se povratkom vjetra i visokih temperatura stanje pogoršalo. Dim je stigao i do San Franciska koji je udaljen oko 80 kilometara od mjesta požara.

Kopirati
Drag cursor here to close