Lindsey Graham

Kako su Rusi prevarili senatora iz Amerike

Graham naglašava kako se trudi da obustavi uvođenje sankcija Turskoj, kako je ova zemlja u značajnoj mjeri pomogla u borbi protiv ISIS-a, te kako je zadovoljan jer je Turska njihov saveznik.
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2019. u 15:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki republikanski senator iz savezne države Južna Karolina Lindsey Graham nasjeo je na telefonsku šalu u kojoj su ga pozvala dvojica muškaraca iz Rusije predstavivši se kao turski ministar obrane Hulusi Akar.

Graham, koji iznosi oštre reakcije na račun Turske u kontekstu operacije "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije i koji je uputio nacrt zakona za uvođenje oštrih sankcija Turskoj, u kolovozu je obavio telefonski razgovor misleći da razgovara s turskim ministrom Akarom.

Američki Politico objavio je tonski zapis u kojem se jasno čuje kako dvojica ruskih telefonskih šaljivdžija Alexey Stoyalrov i Vladimir Kuznetstov pozivaju Grahamov ured predstavljajući se kao ministar Hulusi Akar.

U dva tonska zapisa od 13 i 16 minuta može se čuti kako Graham, misleći da je Akar s druge strane telefona, ističe: "Ukoliko je moguće želim da ovaj razgovor bude na obostranu korist."

Graham tokom razgovora također govori kako američki predsjednik Donald Trump ne želi uvoditi sankcije Turskoj, već da je njegov cilj uspostaviti s Ankarom sporazum o slobodnoj trgovini.

Senator također navodi kako su uvjerili Republikance, te kako se nada da ako Turska postavi S-400 na neku udaljenu točku, mogu početi pregovori o slobodnoj trgovini.

Slobodna trgovina između dvije zemlje stabilizirat će valutu turske lire, dodao je tada Graham.

"Ako Turska instalira S-400, onda će isti sistem početi tražiti i ostali saveznici. Na taj način će se vršiti veliki pritisak na naše partnerstvo. Želim vidjeti Tursku u programu F-35 i vjerujem da ćemo naći zajednički put i po pitanju S-400", rekao je Graham.

Lindsey Graham dishes on Trump in hoax calls with Russians

Kevin Bishop, a spokesman for Graham, confirmed the call's authenticity to POLITICO. "We have been successful in stopping many efforts to prank Senator Graham and the office, but this one slipped through the cracks," he said. "They got him."

Zanimljivo je da Graham ističe i to kako ga je predsjednik Trump zamolio da kontaktira turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan i predloži sporazum o slobodnoj trgovini.

Graham naglašava kako se trudi da obustavi uvođenje sankcija Turskoj, kako je ova zemlja u značajnoj mjeri pomogla u borbi protiv ISIS-a, te kako je zadovoljan jer je Turska njihov saveznik.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o pokretu YPG-a.

"Vaš problem YPG-a je veliki problem. Predsjedniku Trumpu sam prenio da je Barack Obama napravio grešku jer je imao povjerenja u Kurde iz YPG-a. Moramo pomoći Turskoj da se zaštiti od ove prijetnje u Siriji. U potpunosti vas razumijem u vezi s problemom YPG-a, predsjednik također", poručio je Graham.

Tijekom razgovora bilo je i riječi o lideru organizacije FETO Fetullahu Gulenu, kao i o sudskom procesu oko Halk banke.

Kopirati
Drag cursor here to close