Ne bi ni pas s maslom...

Ustaške veze: Kako mediji u regiji opisuju porijeklo smijenjene savjetnice Mire Ricardel

"Mira Radielović, Hrvatica porijeklom iz BiH, kćerka je Petra Radielovića, poznatog pristalice ustaša koji je preživio Bleiburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Antu Pavelića govorio da je "najveći čovjek u povijesti Hrvatske"
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2018. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio kako namjerava smijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel, pošto se zavadila s prvom damom Melanijom Trump, mediji iz okruženja na različite načine informiraju svoje čitatelje o tome tko je Mira Ricardel.

Beogradski Kurir i sarajevsko Oslobođenje navode kako je Mira Radielović Hrvatica porijeklom iz BiH, kćerka je Petra Radielovića, poznatog pristalice ustaša koji je preživio Bleiburg.

Mira Radielović, Hrvatica porijeklom iz BiH, kćerka je Petra Radielovića, poznatog pristalice ustaša koji je preživio Bleiburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Antu Pavelića govorio da je "najveći čovjek u povijesti Hrvatske", a 1985. bio je jedan od najglasnijih branilaca Andrije Artukovića, poznatijeg i kao "Balkanski Himmler", na njegovom suđenju u Los Angelesu. Artuković je poznat po izjavama: "Ubijte sve Srbe i Židove, uključujući i njihovu djecu, tako da od tih zvijeri ne ostane ni njihovo sjeme". Petrov otac, a Mirin djed, bio je oficir ustaškog režima u ozloglašenoj NDH.

(Izraz "Balkanski Himmler" dolazi po Heinrichu Luitpoldu Himmleru koji je bio zapovjednik SS-a i Gestapa, te time i jedan od najmoćnijih ljudi nacističke Njemačke. Himmler je postao jedan od glavnih organizatora Holokausta)

Istražitelj američkog Kongresa je u ožujku1993. u magazinu "Defense&Foreign Affairs Strategic Policy" izjavio kako je hrvatski lobi potrošio više od 50 milijuna dolara u Capitol Hillu za manje od dvije godine, a da je veliku ulogu u tome imala upravo Mira Radielović, tada Barata, danas Ricardel.

"Dužnosnicima je rečeno da podrže inicijativu Hrvatske za nezavisnost u zamjenu za velika novčana sredstva. U suprotnom, zaprijećeno im je da će ogromne svote novca otići njihovim protivnicima u Kongresu. Sve ovo dešavalo se dosta prije nego što je Hrvatska otvoreno izrazila svoje aspiracije za dobivanje neovisnosti," rekao je tada neimenovani istražitelj.

Sudeći po situaciji 20 i kusur godina kasnije, lobiranje se i te kako isplatilo. Ove tvrdnje pojavile su se u Wall Street Journalu 9. studenog 2009. godine, u izdanju za SAD, pišu identično beogradski tabloid Kurir.rs i sarajevski portal Oslobodjenje.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close