Hrabra odluka

Južnokorejac prebjegao u Sjevernu Koreju

Prema pisanju sjevernokorejskih medija, on će živjeti u Sjevernoj Koreji i raditi na ujedinjenju dviju Koreja.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2019. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Choe In-guk

Jedan je južnokorejski državljanin prebjegao u Sjevernu Koreju, u rijetkom slučaju u kojem se netko odluči na život u komunističkoj, zatvorenoj i autoritarnoj Sjevernoj Koreji.

Kako javlja BBC pozivajući se na tamošnje medije, radi se o Choe In-guku, sinu dvoje visoko rangiranih južnokorejskih diplomata koji su također prebjegli u Sjevernu Koreju 80-ih godina prošlog stoljeća, navodi Hina.

Prema pisanju sjevernokorejskih medija, on će živjeti u Sjevernoj Koreji i raditi na ujedinjenju dviju Koreja.

Bijeg u kojem netko iz razvijene i demokratske Južne Koreje bježi u Sjevernu, vrlo je rijedak. Puno se češće događa da ljudi iz Sjeverne Koreje bježe u Južnu.

Dvije su zemlje tehnički još u ratu i južnokorejski državljani trebaju posebnu dozvolu kako bi posjetili Sjevernu Koreju.

"Još nije jasno kako se zapravo dogodio taj bijeg", kaže Oliver Hotham, koji radi za internetski portal NK News. "No čini se prilično jednostavnim za Južnokorejca da dođe do Sjeverne Koreje ako ima blagoslov te zemlje putujući preko Kine", kazao je.

No ako je Choe prekršio južnokorejske zakone i nije tražio dozvolu, mogao bi biti uhićen ako se ikada vrati u Južnu Koreju, navode stručnjaci.

Choe je 73-ogodišnji južnokorejski državljanin, no malo toga se zna o njegovim političkim stajalištima i životnim vrijednostima.

Njegovi su roditelji bili među najviše rangiranim Južnokorejcima koji su 80-ih godina prebjegli na sjever.

O njegovom dolasku u Pjongjang izvijestili su sjevernokorejski mediji pokazujući srdačnu dobrodošlicu s kojom su ga dočekali sjevernokorejski dužnosnici.

Mediji u Južnoj Koreji prenijeli su pak njegovu izjavu za sjevernokorejski portal koji djeluje kao propagandni medij Sjeverne Koreje, u kojoj on navodi da je odlučio trajno živjeti u Sjevernoj Koreji te da je "živjeti u zemlji i slijediti zemlju prema kojoj osjeća zahvalnost ujedno i način provođenja volje njegovih roditelja".

Choe je posljednih godina češće putovao u Sjevernu Koreju, posljednji put na pogreb njegove majke 2016. Njegov otac je tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća bio južnokorejski ministar vanjskih poslova, a nakon dolaska u Sjevernu Koreju par je postao dio političke elite u svojoj novoj domovini.

Kopirati
Drag cursor here to close