Zbog Olimpijskih igara

Južna Koreja razmatra prekid vojnih vježbi sa SAD-om

Zimska olimpijada održat će se u Južnoj Koreji od 9. do 25. veljače, a Paraolimpijada od 8. do 18. ožujka.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2017. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koreja razmišlja o otkazivanju redovitih vojnih vježbi s američkim snagama sljedeće godine kako bi smanjila opasnost od agresivne reakcije Sjeverne Koreje tijekom Zimskih olimpijskih igara na Jugu, izvijestila je u četvrtak novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja osuđuje redovne vojne vježbe između Južne Koreje i snaga Sjedinjenih Država kao pripreme za napad na nju i povremeno je provodila pokuse s projektilima ili poduzimala druge agresivne akcije kao odgovor.

Zimska olimpijada održat će se u Južnoj Koreji od 9. do 25. veljače, a Paraolimpijada od 8. do 18. ožujka.

"Mogućnost otkazivanja razmatra se već jako dugo"

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je, navodeći neimenovanog dužnosnika južnokorejskog predsjedništva, rekla kako se mogućnost otkazivanja vježbi razmatra "već vrlo dugo".

Iz predsjedničkog ureda Plava kuća rečeno je u priopćenju kako nikakva odluka o vježbama nije donesena. Dužnosnici u ministarstvu obrane nisu željeli komentirati tu vijest.

Napetosti zbog nuklearnog programa

Južnokorejska i američka vojska obično održavaju vojne vježbe u ožujku i travnju nazvane Ključna odlučnost i Mladi orao, u kojima sudjeluje oko 17.000 američkih vojnika i preko 30.000 Južnokorejaca.

Južna Koreja se nada kako bi sudjelovanje Sjeverne Koreje na igrama moglo pomoći popraviti njihove narušene odnose.

Napetosti na Korejskom poluotoku ojačale su u protekloj godini jer Sjeverna Koreja razvija svoje nuklearno oružje i projektile prkoseći međunarodnoj osudi i sankcijama UN-a.

Iako Sjeverna Koreja nije izvela nijedan pokus tijekom protekla dva mjeseca, ona opetovano obećava da se neće odreći svojega oružja za koje tvrdi da joj treba kako bi se zaštitila od američke agresije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Južnu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Južna Koreja.

Kopirati
Drag cursor here to close