Više nema prijetnje

Južna Koreja i SAD obustavljaju vježbe?

Neimenovani izvor iz južnokorejske vlade kaže da će obustava vjerojatno odnositi na velike vojne vježbe, a ne na rutinske vojne treninge.
Vijesti / Svijet | 17. 06. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja i SAD će, kako se očekuje, ovoga tjedna objaviti obustavu opsežnih vojnih vježbi, s tim da će ih ponovno započeti ne održi li Sjeverna Koreja obećanje o denuklearizaciji, objavila je novinska agencija Yonhap u nedjelju.

Navodeći neimenovani izvor iz južnokorejske vlade, južnokorejska novinska agencija kaže da će obustava vjerojatno odnositi na velike vojne vježbe, a ne na rutinske vojne treninge.

Američki predsjednik Donald Trump iznenadio je dužnosnike u Seulu i Washingtonu kad je nakon prošlotjednog summita sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jongom Unom u Singapuru obećao da će okončati vojne vježbe, javlja Hina.

Trump je u srijedu, po povratku u Sjedinjene Države nakon povijesnoga summita sa sjevernokorejskim vođom, objavio da Pjongjang više ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

"Svi se sada mogu osjećati puno sigurnije nego na dan kada sam preuzeo predsjedničku dužnost. Od Sjeverne Koreje više ne dolazi nuklearna prijetnja. Sastanak s Kim Jong Unom bio je zanimljivo i iznimno pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost", tvitao je Trump. Dodao je i da Sjeverna Koreja više ne predstavlja "najveći i najopasniji problem" Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik i sjevernorejski čelnik na summitu u Singapuru u utorak usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji.

Sjeverna i Južna Koreja vodile su pak prošlog četvrtka vojne pregovore, prvi put u više od deset godina, a dvojica generala s dviju strana sastala su se dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump najavio plan o zaustavljanju zajedničkih vježbi s Južnom Korejom, javlja Hina.

Pregovori, koji su se održali u pograničnom selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni (DMZ) nadovezali su se na međukorejski summit u travnju na kojemu su se vođe dviju Koreja dogovorili ublažiti napetosti i okončati "sve neprijateljske djelatnosti".

Kopirati
Drag cursor here to close