Rastu tenzije

Još jedna država bi mogla napustiti EU?

EU optužuje PiS za politizaciju pravosuđa još otkad je ova stranka došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, a PiS tvrdi da je reforma pravosuđa neophodna radi efikasnijeg pravosudnog sustava.
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2019. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska bi mogla napustiti EU zbog planova nacionalista na vlasti da dozvole otpuštanje sudaca ukoliko dovedu u pitanje zakonitost reformi pravosuđa koje poljska Vlada planira sprovesti, priopćeno je iz Vrhovnog suda u Varšavi.

U priopćenju se navodi da bi planovi mogli biti suprotni europskom pravu i da bi mogli pogoršati tenzije između Bruxellesa i poljske vladajuće stranke Pravo i pravda.

“Kontradikcije između poljskog i europskog zakona će najvjerovatnije izazvati intervenciju institucija EU u vezi s kršenjem sporazuma Unije i na duže staze će dovesti do potrebe da Poljska napusti Europsku uniju”, dodaje se u priopćenju.

EU optužuje PiS za politizaciju pravosuđa još otkad je ova stranka došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, a PiS tvrdi da je reforma pravosuđa neophodna radi efikasnijeg pravosudnog sustava, prenosi BHRT.

Glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand priopćio je da Komisija ima prilično jasan stav u vezi sa zaštitom pravosuđa od političkog miješanja.

On je za Reuters rekao da Europska komisija nastavlja pažljivo pratiti situaciju i da je spremna i dostupna za razgovor s poljskim vlastima u vezi s pronalaženjem načina za rješavanje spomenutog pitanja.

Iz EU je jučer priopćeno da će Bruxelles ispitati podriva li novi nacrt zakona neovisnost pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close