Turska-Rusija

Još jedan sastanak Putina i Erdogana: Sjever Sirije, ključ za suradnju ili sukob!

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas uoči sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju kako će zajednički tražiti rješenja za komplicirana pitanja.
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2018. u 17:39 Bljesak/Fena/Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sočiju je održan sastanak tursko predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina.  

Lideri Turske i Rusije razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskim i energetskim temama, kao i o regionalnim i globalnim temama s naglaskom na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, javlja agencija Anadolija. 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas uoči sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju da razmjena ideja o političkim, vojnim i ekonomskim pitanjima međusobno jača obje strane.

Putin je u Predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju primio Erdogana koji mu se zahvalio na gostoprimstvu i dodao kako je zadovoljan da ima čestu priliku da razgovara s njim.

''Naša suradnja posebno na regionalnim pitanjima daje drugačiju nadu cijeloj regiji. Uvjeren sam da su danas oči cijelog svijeta uperene ka Sočiju. Uvjeren sam da će i ishod ovog sastanka donijeti novu nadu regiji'', kazao je Erdogan.

Lideri Turske i Rusije sastanak su nastavili iza zatvorenih vrata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas uoči sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju kako će zajednički tražiti rješenja za komplicirana pitanja.

''Mnogo je tema o kojima ćemo razgovarati. Neka od pitanja su komplicirana. Sve ćemo ih razmatrati i tražiti put do rješenja'', kazao je Putin.

Putin je kazao da je u stalnom kontaktu s turskim kolegom Erdoganom, a da su se u Sočiju sastajali i prošle godine.

''Naši bilateralni odnosi se razvijaju u pozitivnom smjeru. Trgovinska razmjena raste visokim tempom. Razvijamo odnose i s aspekta regionalne sigurnosti'', zaključio je ruski predsjednik Putin.

Sastanak prije ili kao odustajanje od ofanzive na Idlib

Sastanak se održava uslijed napetosti na sjeveru Sirije i najavljene, pa odgođene, ofanzive vladinih snaga koje pomaže Rusija, na posljednje uporište pobunjenika i opozicije, regiju Idiliba. Vladine snage, potpomognute Ruskom vojskom, spremne su početi ofanzivu na ovu enklavu u koju posljednjih dana Turska šalje značajne vojne snage i tenkove kao zaštitu pobunjenicima koji su suočeni s potpunim porazom i vjerojatno velikim egzodusom stanovništva koji bi preplavio južnu Tursku.

Kopirati
Drag cursor here to close