Kongres Torijevaca

Johnson okuplja stranku za borbu za Brexit

Unatoč nizu poraza u parlamentu i porazu na Vrhovnom sudu u borbi za Brexit Johnson ustrajava na tome da će 31. listopada izvesti Britaniju iz Europske unije sa sporazumom ili bez njega.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2019. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratoborni britanski premijer Boris Johnson u nedjelju okuplja svoju Konzervativnu stranku na, moguće, zadnjem kongresu prije općih izbora a očekuje se da će četverodnevnim okupljanjem dominirati pitanje izlaska te zemlje iz Europske unije.

Unatoč nizu poraza u parlamentu i porazu na Vrhovnom sudu u borbi za Brexit Johnson ustrajava na tome da će 31. listopada izvesti Britaniju iz Europske unije sa sporazumom ili bez njega.

Njegovo stajalište suprostavlja ga sa Zastupničkim domom koji je usvojio zakon kojim se onemogućava izlazak zemlje iz Europske unije bez sporazuma i zbog kojeg je ostao bez dijela vlastitih zastupnika.

No podržavaju ga mnogi birači koji su i dalje za brexit, a posebno članovi Konzervativne stranke koji su ga izabrali u srpnju i očekuje se da će ga dočekati ovacijama.

Kongres će biti "okupljanje za Borisa Johnsona i okupljanje za Brexit", predviđa Tim Bale, profesor političkih znanosti na londonskom sveučilištu Queen Mary.

Četverodnevni skup u Manchesteru na sjeverozapadu Engleske izložen je riziku prekida zbog nastavka parlamentarnih aktivnosti u Londonu.

Zastupnici britanskog parlamenta bili su bijesni kada je Johnson početkom rujna odlučio prekinuti zasjedanje parlamanta na pet tjedana, što je Vrhovni sud u utorak poništio. Johnson je odbio pristati na uobičajeno, kraće trajanje prekida rada parlamenta.

Oporbene stranke prijete za sada nedefiniranim manevrima koji bi mogli prisiliti ministre da dojure natrag u parlament unatoč stranačkom kongresu.

Kao znak 'spuštanja' parlamentu Johnson planira održati na kongresu zaključni govor u srijedu, na dan koji je previđen za odgovore premijera na zastupnička pitanja u britanskom parlamentu.

Osnažiti potporu izlasku iz EU-a

Johnsonova dva mjeseca premijerskog mandata bila su turbulentna i pretrpio je sedam uzastopnih poraza u parlamentu a u tom procesu ostao je i bez većine.

Izbacio je 21 konzervativnog zastupnika iz stranke kad su podržali zakon koji ga je obvezao da odgodi Brexit ako ne uspije postići sporazum s Europskom unijom o uvjetima izlaska do sredine listopada.

Johnson je suspendirao parlament no Vhovni sud to je poništio kao nezakonito. A kad je pozvao na izbore prije brexita zastupnici su to onemogućili.

Novu glavobolju nosi mu odluka nadzornog policijskog tijela koje proučava treba li postati predmetom istrage njegova veza s američkom poslovnom ženom iz vremena kad je bio londonski gradonačelnik.

Johnson je na odluku Vrhovnog suda kojom je opozvana njegova odluka da parlament miruje odgovorio prkosno i svoj bijes usmjerio je na zastupnike optužujući ih da su se predali Europskoj uniji i da pokušavaju potkopati odluku referenduma iz 2016. o odlasku iz EU-a.

Njegova retorika povukla je za sobom optužbe da sije podjele no čini se da privlači birače koji podržavaju Brexit.

Po anketama Konzervativci zadržavaju jasnu prednost pred oporbenom Laburističkom strankom od Johnsonova stupanja na dužnost.

Ovotjedna anketa YouGov daje torijevcima 11 posto prednosti a Opinium poll u nedjelju pokazuje da je prednost pred laburistima 12 posto.

"Ono što on pokušava učiniti je maksimalizirati prednost među biračima koji podržavaju brexit", kaže za Afp Chris Curtis, politički analitičar za YouGov.

Izađite i borite se

Rezultati anketa važni su jer u trenutku dok je parlament podijeljen većina komentatora očekuje izbore u idućih nekoliko mjeseci. No, Johnson prije toga mora prevladati ključnu prepreku.

Zakon koji su usvojili zastupnici znači da se brexit 31. listopada može dogoditi samo uz sporazum s Europskom unijom na samitu 17. listopada.

No malo je onih optimističnih u Bruxellesu i zadnji krug pregovora završio je u petak bez preokreta.

Constantine Fraser, analitičar europske politike u investicijskoj kući TS Lombard, kaže da Johnsonov tim ostaje bez opcija.

"Vlastitu su vjerodostojnost vezali uz izlazak 31. listopada iz EU-a i vrlo je teško sada vidjeti kako to mogu ispuniti", rekao je za AFP.

"Tako da će njihov odgovor biti da iskorače borbeno, pojačaju retoriku i sukobe".

Nisu svi konzervativci očarani Johnsonim pristupom, no mnogi će umjereni članovi izbjeći kongres.

Bivši ministar financija Philip Hammond koji je izbačen iz stranke zbog zakona o brexitu upozorio je da je stranka postala "ideološki čistunac koji ne trpi iskakanja".

Većina zastupnika strahuje da će izlazak iz EU-a bez dogovora biti porazan po gospodarstvo no vlada ustrajava na tome da je obavila pripreme za takav scenarij.

Josh Hardie, zamjenik utjecajne lobističke skupine CBI upozorio je u nedjelju da se tvrtke ne može zaštititi od "najtežih učinaka".

Kopirati
Drag cursor here to close