Uhićen špijun

Jesu li se strane sile dočepale ruske hispersonične raketne tehnologije?

Aleksandr Kuranov (73), čelnik istraživačkog postrojenja koje se bavi hipersoničnom tehnologijom, uhićen je danas u Moskvi od strane agenata Savezne sigurnosne službe (FSB)
Vijesti / Svijet | 12. 08. 2021. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandr Kuranov (73), čelnik istraživačkog postrojenja koje se bavi hipersoničnom tehnologijom, uhićen je danas u Moskvi od strane agenata Savezne sigurnosne službe (FSB), prenosi Reuters pisanje državne novinske agencije u Rusiji, TASS.

Kuranov se sumnjiči da je kao čelnik Istraživačkog postrojenja za hipersonične sustave iz Sankt Petersburga i stručnjak za navedenu tehnologiju, prodao osjetljive dokumente označene vojnom tajnom stranom državljaninu neimenovane zemlje.

Prema navodima agencije Interfax, radilo se o podacima s projekta na kojem je Kuranov radio duže vremena.

Hipersonična tehnologija, inače, omogućava brzinu leta puno veću od brzine zvuka.

FSB je za Kuranova zatražio dvomjesečni pritvor, s obzirom na osjetljivost situacije, a ovaj slučaj dolazi nakon niza špijunskih afera gdje su brojne zapadnjačke zemlje potjerale ruske diplomate pod krinkom da su prikriveni agenti ruskih sigurnosno-obavještajnih službi, prenosi Jutarnji list.

Osim toga, u travnju se ove godine dogodio sličan slučaj, kada je stručnjak za avijaciju iz Moskve optužen za prenošenje osjetljivih informacija po pitanju tehnologije na kojoj je radio. Reuters spominje kako je niz ruskih znanstvenika, vojnika i službenika posljednjih nekoliko godina optužen za slične prijestupe uslijed pogoršavanja odnosa Rusije i Zapada zbog aneksije Krima 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close