COVID-19

Je li se britanski premijer Boris Johnson zarazio od Cobra-klastera?

Moguće je kako je nulti pacijent profesor Neil Ferguson (Imperial College), epidemiolog koji je 18. ožujka objavio da su se kod njega razvili simptomi COVID-a i stoga se povukao u samoizolaciju....
Vijesti / Svijet | 08. 04. 2020. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Britanski premijer Boris Johnson, zaražen je koronavirusom

Britanski premijer Boris Johnsons, ministar zdravlja u njegovoj vladi Matt Hancock, vodeći epidemiolog Chris Whitty i premijerov glavni savjetnik Dominic Cummings - svi su zaraženi koronavrisom.

Ironija je htjela da se virus udomaćio u najodgovornijem stožeru Velike Britanije za borbu protiv pandemije.

Premijer Boris Johnson završio je na intenzivnoj njezi, a danas je objavljeno da mu se stanje poboljšalo. Tu je informaciju javnosti priopćio ministar financija Rishi Sunak. I državni tajnik u ministarstvu zdravlja Edward Argar potvrdio je u srijedu kako je Johnsonovo stanje stabilno.

Javnost, međutim, postavlja pitanje: Tko je nulti pacijent? Dakle, tko je osoba koja je omogućila proboj virusa u Downing Street 10?

Britanski mediji špekuliraju da se dio britanske vlade zarazio uoči samog uvođenja mjera izolacije, koju su sami planirali i počeli provoditi.

Foto: AFP / Ministar zdravlja Hancock (lijevo) i epidemiolog Whitty  u srijedu ispred sjedišta britanske vlade u Downing Streetu 

"Times" piše kako se Johnson najvjerojatnije zarazio za vrijeme takozvanog Cobra-sastanka.

Cobra sastanci britanske se održavaju isključivo u vrijeme najvećih kriznih situacija, a kratica COBR potječe od "Cabinet Office Briefing Rooms".

S obzirom da je zaražen veći broj članova vlade i kriznog stožera, ovaj klaster zaraze nazvan je Cobra.

Moguće je kako je nulti pacijent profesor Neil Ferguson (Imperial College), epidemiolog koji je 18. ožujka objavio da su se kod njega razvili simptomi COVID-a i stoga se povukao u samoizolaciju. Međutim, nekoliko dana kasnije pozvan je na sastanak kod Borisa Johnsona, gdje se i pojavio.

Foto: AP Photo / dpa / Molitva za Borisa...

Većina zaraženih iz ovog klastera razvila je blaže simptome bolesti, tako da se ministar zdravlja Hancock ponovno pojavljuje u javnosti, a isto tako i epidemiolozi Whitty i Ferguson.

Ministar Hancock je izjavio kako je za vrijeme trajanja bolesti izgubio tri kilograma tjelesne težine.

"Nekoliko noći gotovo da nisam mogao spavati, grlo me užasno boljelo, kao da staklo gutam. Nekoliko dana nisam mogao jesti. To je jedno uistinu neugodno iskustvo", izjavio je ministar Hancock.

Njegova šefa Johnsona virus je očito dočekao na 'volej'.

Međutim, njegovi suradnici smatraju kako će se premijer oporaviti brže nego što mnogi vjeruju.

Kopirati
Drag cursor here to close