Hrvatska

Je li pozdrav ''Za dom spremni'' dopušten ili zabranjen?

Pozdrav "Za dom spremni" ponovno se spominjao u Hrvatskome saboru na raspravi o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade oko zlouporabe tog pozdrava.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2018. u 18:08 Rtl.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozdrav "Za dom spremni" ponovno se spominjao u Hrvatskome saboru na raspravi o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade oko zlouporabe tog pozdrava.

Vlada tvrdi da je pozdrav vezan i uz Domovinski rat te se povremeno može dopustiti, što je i preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću. No, zastupnici nacionalnih manjina upozoravaju na sve veći trend širenja ustaštva.

Za dom spremni može se čuti u Thompsonovoj pjesmi "Bojna Čavoglave" i vidjeti na izložbi u Saboru na odori ubijenog vukovarskog branitelja Francuza Jean Michela Nicoliera.

Iznimka ili pravilo?

U SDP-u smatraju kako dopuštanje tog pokliča u povremenim situacijama rezultira time da je on zapravo dozvoljen.  

''Ono što je jasno, da je Vlada propustila priliku završiti taj dio povijesti i spremiti pozdrav u ladice povijesti, već ga je kroz povjerenstvo legalizirala. Siguran sam da Jean Michel Nicolier nije ni znao što znači za dom spremni'', kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Ministar branitelja poziva se na preporuke Plenkovićeva Vijeća po kojem se sporni  pozdrav smije koristiti u iznimnim situacijama.

Koje su situacije u kojima se može koristiti, a koje ne?

''Piše u preporuci Vijeća. Ja bi se više usredotočio na današnje mjere. To je jedna od tema koja se reciklira s vremena na vrijeme po potrebi'', rekao je ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved.

Iznimka je kada se pozdrav veže uz Domovinski rat

Je li se onda i Thompsonova pjesma nastala devedesetih tako može shvatiti? 

Pučka pravobraniteljica smatra da ne, i poziva Thompsona da odustane od pokliča. Sud je pak Thompsona pravomoćno oslobodio svih optužbi.

Što o tome kaže odvjetnik Marka Perkovića Thompsona i hoće li doći do promjena u izvođenju te pjesme?

''Neće biti promjena, mi imamo nekoliko presuda oslobađajućih, a policija i njezini navodi kako je društvo krivo kako se nitko ne žali na to nije istina, policija se žalila na najnoviju oslobađajuću presudu'', kazao je Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona.

Ne može se distancirati od ustaštva, a imati iznimke, kaže Milorad Pupovac. On i predstavnici manjina pismom su upozorili na širenje ustaštva.

''Ovo što imamo danas je opasan trend, ne samo zbog za dom spremni, već relativizma ljudi. Najnormalnije organiziraju predavanje i prezentacije knjiga na kojima se veliča Luburića'', upozorili su.

I kad god u Hrvatskoj ne postoji jedinstveni stav oko ovog pitanja, svatko će očito pjevati po svom.

Kopirati
Drag cursor here to close