Zloglasni teroristi

Je li ISIL mrtav?

Još na početku svog uspona 2014. godine, džihadisti su središtem svog kalifata proglasili sirijsku Raku
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2017. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2014. godine ISIL ne silazi s naslovnica svjetskih medija. Samoprozvana Islamska država nezamislivim je zvjerstvima šokirala svjetsku javnost, a usput, iskoristivši građanski rat u Siriji te nesposobnost centralne vlasti u Iraku, značajno je proširila svoj teritorij. U ljeto 2015. godine, baš u vrijeme kad se otmicom Tomislava Salopeka ISIL na najgori mogući način probio i na naslovnice hrvatskih medija, Islamska država kontrolirala je ogromna prostranstva diljem Sirije i Iraka, a svoje "podružnice" imali su u Egiptu i još nekim zemljama.

Cijelo vrijeme svog postojanja ISIL je pozivao na terorističke napade, a gotovo da nema ozbiljnijeg napada u Europi za koji ova teroristička skupina s vlastitom državom nije preuzela odgovornost, piše Hina.

Još na početku svog uspona 2014. godine, džihadisti su središtem svog kalifata proglasili sirijsku Raku, grad smješten na izvorištu civilizacije - rijeci Eufrat. Taj grad će postati izvorište svih ISIL-ovih operacija i centar njihove moći.

U utorak je objavljeno da je Raka oslobođena od terorista Islamske države i tamo se danas zavijorio barjak sirijske milicije.

Još u noći s ponedjeljka na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile su bolnicu u Raki, pa je preostalo još da se istjeraju posljednji džihadisti koji su pružali otpor na stadionu, piše Hina.

"Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom SDF-a", rekao je ranije u utorak Talal Selo, glasnogovornik saveza koji je u lipnju počeo prodirati u taj grad.

"Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad", rekao je Selo.

Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake.



Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata jer je Islamska država u susjednom Iraku izgubila tamošnju ''prijestolnicu'' Mosul i potisnuta je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju nakon što je skupina sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista koji su branili posljednje položaje. Evakuirano je 275 džihadista i njihovih obitelji i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama Islamske države, piše agencija AFP.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestance je ponavljala da strani borci ne smiju napustiti grad. "Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror", rekao američki pukovnik Ryan Dillon.   

U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Kopirati
Drag cursor here to close