Rekordan proračun

Japan izdvaja 51,7 milijardi dolara za borbene avione i projektile

Ministarstvo obrane Japana će dobiti rekordnih 51,7 milijardi dolara za godinu.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2020. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada japanskog premijera Yoshihidea Suge odobrila je deveto uzastopno povećanje potrošnje za vojsku u ponedjeljak, kako bi se financirao razvoj naprednog borbenog aviona sa “stealth” tehnologijom, kao i protubrodska raketa dugog dometa, kako bi se odgovorilo na jačanje kineske vojne snage.

Ministarstvo obrane Japana će dobiti rekordnih 51,7 milijardi dolara za godinu, počevši od travnja, što je 1,1 posto više nego ove godine, piše Al Jazeera English, pozivajući se na Reuters.

Suga ima većinsku podršku u Parlamentu i promjena proračuna na ovaj način je izvjesna.

Suga nastavlja kontroverzno jačanje vojske, koje je počeo njegov prethodnik Shinzo Abe, kako bi japanske snage dobile nove avione, rakete i nosače aviona s većim dometom i snagom protiv mogućih neprijatelja, uključujući Kinu.

Sumnjivi upad

U ponedjeljak je japanski Generalstožer na Twitteru objavio kako je avion podignut 18. prosinca, kao odgovor na sumnjivi upad koji se desio u japanskom zračnom prostoru iznad Japanskog mora, gdje se graniči s Korejskim poluotokom i Rusijom, te iznad Ohotskoh mora, gdje je susjed Rusija.

Nije objavljeno više detalja.

Japan kupuje rakete dugog dometa i razmatra naoružavanje i obučavanje vojske za napade na udaljene kopnene mete u Kini, Sjevernoj Koreji i drugim dijelovima Azije.

Planirani mlazni borbeni avion, prvi u tri desetljeća, trebao bi koštati 40 milijardi dolara i biti spreman 2030-ih.

Taj projekt, koji predvodi kompanija Mitsubishi Heavy Industries, uz pomoć američke firme Lockheed Martin, dobiva 706 milijuna dolara iz novog proračuna.

Japan će izdvojiti 323 milijuna dolara za početak razvoja protubrodskog projektila dugog dometa, kako bi branio okinavski lanac otoka na jugozapadu.

Novi ratni brodovi

U ostale veće kupovine uvršteno je šest Lockheed F-35 borbenih aviona (628 milijuna dolara), među kojima su dvije B varijante sa skraćenim polijetanjem i vertikalnim slijetanjem (STOVL), koje mogu djelovati s preuređenog nosača helikoptera.

Vojska će dobiti i 912 milijuna dolara za izgradnju dva kompaktna ratna broda koji mogu raditi s manje mornara od konvencionalnih razarača, čime se smanjuje pritisak na mornaricu, koja ima problema da nađe regrute u sve starijoj populaciji.

Japan, također, želi dva nova ratna broda koje će opremiti moćnim radarskim sistemima Aegis za obranu od zračnih i balističkih napada.

Kopirati
Drag cursor here to close