Merkel i Macron potpisali sporazum

Jača savezništvo Njemačke i Francuske

Merkel i Macron potpisali sporazum o jačanju savezništva Njemačke i Francuske
Vijesti / Svijet | 22. 01. 2019. u 14:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Ilustracija

Čelnici Njemačke i Francuske potpisali su sporazum o unaprjeđenju njihovog poslijeratnog sporazuma o pomirenju iz 1963. godine, u cilju jačanja vodeće osovine Europske unije dok rastući euroskeptični nacionalizam stavlja na iskušenje koheziju bloka.

Na srdačnoj ceremoniji u njemačkom pograničnom gradu Aachenu, simbolu europske sloge, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nastojali su pokazati spremnost da osvježe svoje čelništvo u često osporavanom projektu EU.

Oni žele da Sporazum iz Aachena na 116 stranica, dogovoren tijekom protekle godine, unaprijedi Jelisejski sporazum iz 1963. o poslijeratnom pomirenju, te da impuls europskom jedinstvu koje je ugroženo Brexitom, imigracijom i krizom eurozone.

''Mi radimo ovo, jer živimo u posebnim vremenima kada su nam potrebni odlučni, jasni i posebni odgovori okrenuti budućnosti'', izjavila je Merkel, naglašavajući da je Aachen bio dom za Charlemagnea, koga je nazvala "ocem Europe”.

''U vrijeme kada Europi prijeti nacionalizam, koji buja unutar nje, kada Europu potresaju bolovi Brexita i zabrinjavaju je globalni izazovi koji su daleko van nacionalnih granica, Njemačka i Francuska moraju preuzeti odgovornost kako bi pokazali put naprijed'', dodao je Macron.

Bez ulaženja u detalje, sporazum obavezuje dvije strane na tješnje veze u vanjskoj i obrambenoj politici, ali malo čini na provedbi ekonomske reforme eurozone.

Sabine von Oppeln, ekspert za njemačko-francuske odnose na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, komentirajući slab napredak u reformi eurozone kazala je da "njemačka strana ne odgovara na Macronove ideje, što je naravno potaknuto nacionalnim interesima".

''Ovi bi mogla biti prilika za istinsku obnovu suradnje, ali strahujem da smo propustili priliku za to'', dodala je ona, prenosi Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close