Bez presedana

Izvršeno posljednje pogubljenje pod Trumpovom vladavinom

Bilo je kritika zbog žurbe Trumpove administracije da izvrši kazne - prekidajući sa 130 godina starim presedanom pauziranja pogubljenja tijekom predsjedničke tranzicije.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2021. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dustin Higgs

Dustin Higgs, zatvorenik osuđen na smrtnu kaznu u Indiani, umro je u posljednjem pogubljenju na saveznom nivou tijekom Trumpovog predsjedavanja samo nekoliko dana uoči inauguracije Joea Bidena.

Higgs je osuđen za umiješanost u ubojstvo tri žene u utočištu za divlje životinje 1996. godine, ali sve do smrti je negirao krivicu.

Umro je smrtonosnom injekcijom u 01.23 po lokalnom vremenu u subotu, prenio je BBC.

Njegovo pogubljenje je 13. izvršeno od srpnja kada je američka vlada okončala 17-godišnju pauzu u saveznim pogubljenjima.

Bilo je kritika zbog žurbe Trumpove administracije da izvrši kazne - prekidajući sa 130 godina starim presedanom pauziranja pogubljenja tijekom predsjedničke tranzicije.

Higgs je 2001. osuđen na smrt zbog sudjelovanja u otmici i ubojstvu tri žene 1996. godine: Tanji Jackson, Tamika Black i Mishann Chinn.

Žene su bile na romantičnom sastanku s Higgsom i još dvojicom muškaraca u stanu prije nego što je jedna od njih odbila Higgsovog prijatelja zbog čega je došlo do svađe. Higgs i suučesnik Willis Haynes ponudili su ih da ih odvezu kući, ali su ih umjesto toga odveli u utočište za divlje životinje u Marylandu, gdje su tužitelji rekli da je Higgs dao Haynesu pištolj i rekao mu da puca u tri žene.

Haynes, koji je priznao da je držao pištolj i pucao, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

''Potpuno je proizvoljno i nepravedno kazniti Higgsa strože od stvarnog ubojice'', naveo je njegov odvjetnik u molbi za pomilovanje upućenoj predsjedniku Trumpu.

Sud je u utorak podnio zahtjev za odgodu pogubljenja za Higgsa i drugog zatvorenika Coreyja Johnsona, nakon što su se zarazili Covidom-19, a odvjetnici su tvrdili da bi oštećenje plućnog tkiva prouzročilo bolne patnje tijekom njihovih egzekucija.

Ali Ministarstvo pravde je odmah uložilo žalbu i dobilo slučaj. Johnson je pogubljen u četvrtak.

Posljednji pokušaj za zaustavljanje Higgsovog pogubljenja nije uspio u petak kada je konzervativna većina američkog Vrhovnog suda izglasala 6-3 da se finalizira posljednje pogubljenje tijekom Trumpove administracije.

Kopirati
Drag cursor here to close