David McAllister

Izvjestitelj EP-a za Srbiju: Bez slobode medija nema članstva u EU-u

McAllister je ocijenio da se u pregovorima Srbije i EU-a doseže ''kritično raskrižje“ na kojem se Srbija mora pobrinuti da njezine institucije i pravosuđe funkcioniraju u praksi i donose rezultate.
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2019. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bez slobode medija nema članstva u Europskoj uniji jer je to ključni indikator spremnosti jedne države da postane dio EU-a'', poručio je u četvrtak u beogradskom tisku izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister. 

To podrazumijeva posvećenost demokraciji, dobru upravu i političku odgovornost kroz politički dijalog, kritičke diskusije i debate, te izražavanja suprotstavljenih mišljenja, rekao je McAllister za beogradski list Danas. 

Sloboda tiska za svaku je demokraciju od najveće važnosti, a svih šest država zapadnog Balkana koje teže ka EU-u imaju “još mnogo posla“ na tom planu, rekao je šef vanjskopolitičkog odbora (AFET) i izvjestitelj EP-a za Srbiju komentirajući nedavno objavljeno izvješće organizacije Freedom House „Slobode u svijetu 2019“, u kojem je Srbija svrstana u kategoriju „djelomično slobodnih zemalja“, prenosi Hina. 

McAllister je ocijenio da se u pregovorima Srbije i EU-a doseže ''kritično raskrižje“ na kojem se Srbija mora pobrinuti da njezine institucije i pravosuđe funkcioniraju u praksi i donose rezultate. 

''Potrebne su uvjerljive pravosudne i institucionalne reforme i baze podataka o vladavini prava. To zabrinjava naročito u domeni slobode izražavanja i medija, pravosudnih reformi, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala", ukazao je McAllister. 

Komentirajući svoj nedavni susret s oporbenim čelnicima Saveza za Srbiju, McAllister je naglasio kako cjelovitu sliku o situaciji u državi stvara razgovorima i s vlašću i s oporbom, te civilnim sektorom. 

Prosvjede protiv vlasti, koji u Beogradu traju od početka prosinca, a proširili su se na četrdesetak gradova diljem Srbije, McAllister je ocijenio kao veoma važan i legitiman način za ljude u bilo kojoj državi da izraze svoje mišljenje. 

Sve dok su prosvjedi mirni, glas prosvjednika bit će ''saslušan i uvažen“, poručio je McAllister. 

On je ponovio stajalište EU-a kako je krajnje vrijeme da vlada u Prištini povuče svoju odluku o povećanju pristojbi za 100 posto na robu iz Srbije i BiH kako bi se Beograd i Priština vratili za pregovarački stol. 

Kopirati
Drag cursor here to close