Sirija

Izravan sukob turske i sirijske vojske u borbama ispred Idliba

Asadove snage su, uz podršku zrakoplovstva Rusije, ostvarile napredak u Idlibu, a predsjednik Turske je poručio kako bi turska vojska mogla da započne ofanzivu u tom području
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje četvorica turskih vojnika su poginula, a devetorica su teže ranjena kada su snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al Asada granatirale sjeverozapadni dio pokrajine Idlib, priopćeno je iz turskog Ministarstva obrane.

U priopćenju se navodi da je turska vojska odmah uzvratila napad, te da je uništeno nekoliko meta u Idlibu. Navodno je poginulo šest sirijskih vojnika. Artiljerijski sukob je nakon ovoga nastavljen.

''Granatiranje je izvršeno protiv snaga koje su poslane kao pojačanja radi sprečavanja sukoba u Idlibu usprkos ranijem koordiniranju položaja'', ističe se u priopćenju.

Asadove snage su, uz podršku zrakoplovstva Rusije, ostvarile napredak u Idlibu, a predsjednik Turske Erdogan je u petak, 31. siječnja, poručio da bi turska vojska mogla da započne ofanzivu u tom području ukoliko se sukobi ne smire.

Vlasti Turske, u kojoj se već nalazi 3,6 milijuna izbjeglica, strahuju od novog vala migranata iz Idliba.

Turska vojska kontrolira 12 položaja za promatranje, koji su u Idlibu postavljeni u skladu sa sporazumom postignutim sa Rusijom i Iranom 2017. godine. Nekoliko tih položaja opkolile su Asadove snage.

Idlib je posljednje veće uporište pobunjenika u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close